iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Студентите са изтеглили кредити от над 88 млн. лв. за 5 години

Студентите са изтеглили кредити от над 88 млн. лв. за 5 години 01_1422516710

За периода 2010-2014 г. държавата е гарантирала кредити на студенти за 88.255 млн. лв., като сумата е разпределена за 15 884 студенти и докторанти. Това показва справка на Министерството на образованието.

Броят на бъдещите висшисти от частни и държавни вузове е почти равен - 7383 кредити са отпуснати на възпитаници от частни висши училища, 8501 - на записани в държавни университети.

Студентите теглят средно по 5556 лв., за да подпомогнат обучението си. Сумата е по-висока от годишните такси в повечето вузове, тъй като кандидатите могат да получат заем, равен на таксите за обучение по време на цялото им следване. Въпреки облекчените условия - фиксирана лихва до 7%, освобождаване от такси и 10-годишния период за изплащане на сумата, интересът към тази възможност от страна на студентите все още е твърде нисък. Една от вероятните причини е, че от възможността могат да се възползват само тези, които са в редовна форма на обучение.

Средно на година общата сума на изтеглените заеми е около 22 млн. лв. За 2014 г. сумата на отпуснатите кредити е 20.231 млн. лв. От възможността са се възползвали 2321 студенти и докторанти. В момента само четири банки имат договор с Министерството на образованието за отпускането на заемите - Банка ДСК, Райфайзенбанк, "Алианц" и Юробанк. За 2015 г. студентските кредити няма да надхвърлят сумата от 50 млн. лв. Вчера правителството одобри размера на държавната гаранция, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Това е с 10 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г., се посочва в съобщението.

БОНУСИ

Бонусите за добрите университети ще се разпределят по нов начин, реши още кабинетът с промени в постановлението за определяне на субсидията за качество на обучението в държавните вузове. Сумата ще се използва само за разходи за професионалното направление, за което е получена, предвиждат промените. Така факултетите - първенци в рейтинга по съответната специалност ще могат да доразвиват материалната база и да стимулират преподавателите си за още по-добри резултати в преподаването. Новите текстове променят различните тежести при изчисляването на размера на субсидията, която държавата изплаща на класираните на първо и второ място в рейтинга на вузовете. Значението на научната дейност се увеличава с 3% - 28% от общата оценка за сметка на показателите, с които се измерва реализацията на студентите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.