iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тръгва записването за забавачки

Тръгва записването за забавачки 02_1456127023

До десет деца с хронични заболявания влизат в група, като три точки се дават за постоянен адрес.

Над 9600 са свободните места за първа група и яслите в София за следващата учебна година. Надпреварата в електронната система е за хлапетата, родени през 2013, 2014 и 2015 година. Свободните места с 911 повече в сравнение с миналата година, а подаването на документи започва на 22 февруари.

Срокът за избиране на забавачка е 1 април

а първото класиране за място в детско заведение ще се извърши на 13 май. След това предстоят още две основни и множество ежеседмични текущи класирания. Приетите деца ще тръгнат на градина от септември.

Освен това на 22 февруари предстои да бъде актуализиран списъкът на чакащите в детските градини. Това се прави за първи път от въвеждането на електронната система за кандидатстване през 2008 г. Направените регистрации се запазват, всеки родител обаче трябва да направи нова кандидатура на детето си. Целта е деца на родители, които отдавна са напуснали територията на Столичната община, да не стоят като чакащи в системата.

През новата учебна година няма да има промяна в правилата за прием. Хлапетата, които са приети през септември, трябва да тръгнат на занимания не по-късно от 90 дни, припомниха от „Московска” 33. За новоприетите в детската градина този срок да е 60 дни. Ако родителите не спазят срока и не представят документ, с който да удостоверят, че детето им не може да посещава детското заведение, при следващото класиране мястото му ще се обявява за свободно. Освен това малчуганът автоматично ще губи правото на кандидатстване в същото заведение до началото на следващата кампания. Целта е да не се заемат места от родители, които реално нямат необходимост.

Освен това родителите, които са с постоянен адрес в София, получават 3 точки, а кандидатите, които живеят и работят в столицата, но са с настоящ адрес, ще получават по 2 точки. В една група може да има до 10 деца със специални образователни потребности или хронични заболявания. Според правилата работещите майки и татковци на трудови или служебни договори трябва да предоставят освен служебната бележка от работодателя и копия от трудовата книжка.

През новата учебна година

на градина ще тръгнат над 48 000 деца

очаква се около 6000 хлапета да останат без място. Все още най-голям е недостигът в район "Красно село", въпреки че там общината е построила най-много детски градини . В "Младост", "Люлин", "Триадица" местата също са недостатъчно, затова там се насочват повече инвестиции в строителство. През тази година започва строителството на нови девет детски градини, за което общината е отделила над 10 млн. лв., съобщи кметът. Предстои и модернизирането на около 30 забавачки и училища със средства по различни оперативни програми. Това е част от стратегията за образованието до 2023 г. С нея общината си поставя амбициозната задача след 7 години, всяко дете да има място в детските градини. В момента 89% е обхватът на деца в детските градини, а за ясла – 59%. Планира се изграждане на центрове за личностно развитие на деца и учители и общинска политика за професионално образование.

Още тази година диетолози ще обучават готвачките в детските градини как да приготвят здравословна храна за малчуганите.

20 класирания чакат родителите в Пловдив

20 класирания за прием в детските заведения в Пловдив ще бъдат проведени през 2016 г., което е с едно повече от миналата година. От няколко години под тепетата работи електронна система за прием в ясли и забавачници, което улеснява както родителите, така и директорите на детските градини.

За родените през 2013 г. деца, които навършват 3-годишна възраст през 2016 г., и трябва да бъдат приети в първа група, първото класиране ще е на 27 май 2016 г. За него вече са обявени свободните места и заинтересованите родители могат да ги намерят в съответната секция на електронната страница на системата. От общината напомнят на родителите, че по-ранното подаване на заявление не носи абсолютно никакво предимство.

За първото класиране за новосформираните групи крайният срок за подаване на заявленията по електронен път е 25 май. Родителите, които нямат достъп до интернет могат да подават заявления на хартиен носител при директорите на градините, които са първо желание за прием. За тях крайният срок е 20 май.

Анализите показват, че обявените свободни места за първа възрастова група ще са достатъчни за всички желаещи. Въпреки това места в районите „Централен” и „Северен” редовно не достигат. Причината е, че родителите искат детските градини и ясли да са близо до домовете им и не са съгласни да си водят малчуганите в други райони, където има свободни места.

Хлапетата похапват заешко и спанак в Бургас

В детските градини и училищата в Бургас въвеждат нова система за здравословно хранене. Повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще има в обяда, в същото време се намалява консумацията на месо. Новото меню е част от кампанията за здравословно хранене на децата, която Община Бургас развива. Идеята е хлапетата да консумират любими традиционни ястия, приготвени по здравословни методи.

Менюто на децата е разнообразено с плодови шейкове, цитронада и смути с плодове. Обикновеният бял хляб е заменен с пълнозърнест. Спанакът, който е един от най-полезните зеленчуци, присъства всяка седмица в ястията. В гозбите с месо преобладават заешкото, телешкото и пуешкото, които съдържат повече полезни хранителни вещества и по-малко мазнини и холестерол.

200 вече подадоха заявления в Русе

В Русе не очакват проблем с приема на малчуганите в детските градини и ясли през тази година. Местата са към 1200 и общината се надява те да са достатъчни за удовлетворяването на всички желания. Проблем може да възникне единствено за някои централни детски градини, където традиционно напливът е най-голям.

Още в първите работни дни на 2016-а родители са започнали да подават молби за прием. Само за десетина дни са приети над 200 заявления, казаха от общината. Очаква се първото класиране да бъде в началото на юни, след него ще има още две.

От 2013 г. родителите в Русе имат възможност да подават заявленията по електронен път. Възможността да пуснат молбата си и на място в избраното от тях детско заведение не е отменена. През м.г. бе въведена и услугата „Уебродител” за онлайн плащане на дължимите такси, за получаване на информация за седмичното меню, присъствията и отсъствията на детето и други.

Общо 2 530 000 лв. са предвидени за издръжка на детските градини в бюджета на Община Русе за 2016 г. За оборудване са заделени 43 000 лева.

В Стара Загора обявиха 1450 свободни места

1450 са свободни места за първите групи на 27-те детски градини, класирането ще се проведе на 31 март, съобщи за „Монитор“ Пенка Чавдарова, началник-отдел „Образование“ в старозагорската общинска администрация.

Приемът става по електронен път от четири години. През тази година се приемат кандидати , които ще навършат тригодишна възраст на базата на досегашния опит очаква още при първото класиране 70-75 на сто от заявките да бъдат удовлетворени. Записването ще стане във времето до 15 април.

Не се предвижда разкриването на нови детски заведения след като м.г. отвориха две нови целодневки.

В Добрич закриват групи, липсват достатъчно желаещи

В Добрич ще закриват ясленени групи, защото няма достатъчно желаещи деца през тази година. Все още се обсъждат колко и кои групи ще бъдат закрити.

Правилата за прием на деца в общинските детски заведения - детски ясли и целодневни детски градини, ще бъдат утвърден през следващата седмица.

Писмените заявления се подават от 1 април до 31 май на всяка календарна година и важат само за децата до 3-годишна възраст. Списъците с приетите хлапета се обявяват на 10 юни на видно място във всяко детско заведение.

От 10 юни до 20 юни се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение. Незаписаните в този срок деца автоматично отпадат от приетите и губят входящия номер, с който са участвали в класирането.

До 30 юни на видно място в детските градини и детски ясли се изнасят списъци с незаетите места, ако има такива.

В Пазарджик няма недостиг на места

Няма недостиг на места в детските заведения в община Пазарджик, заяви главният експерт в кметската администрация Ива Забуртова. В момента е в ход кампания за набиране на документи за малчуганите, които ще посещават забавачки през новата учебна година и навсякъде директорите на детските заведения обясняват на родителите какво трябва да представят за записване на палавниците в забавачките. В общината има 31 детски заведения, в това число 20 извън града. Общият брой места в тях е 3125, а очакваният прием е 480 в І група и 160 в яслена група. През месец март 2014 г. бе открит Филиал на ЦДГ “Дъга” в новопостроена сграда с капацитет 48 деца. През същата година едната от полудневните групи в с. Говедаре е преобразувана в целодневна с капацитет 24 деца. В съседната община Септември предстои да бъде построена детска градина в село Бошуля, като в момента се търси подходящ терен за стартиране на проекта. Това съобщи кметът на селото Любен Христосков и уточни, че през миналата година в Бошуля са се родили 11 деца.

Работещи майки ще наемат почасови бавачки с ваучери

Работещите майки на малки деца ще могат да наемат почасови бавачки на преференциални цени. Това предвижда схема за предоставяне на услуги в дома, финансирана по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Идеята на Министерството на труда и социалната политика е семействата да плащат част от надницата на детегледачката, а останата да е за сметка на програмата. За тази цел са осигурени 5 млн. лева, с които освен детегледачки хората ще могат да наемат домашни помощници и майстори. Предстои експерти от социалното министерство ще направят пазарно проучване колко ще струва един час за всяка една от услугите. Всеки ваучер осигурява помощ за 2 часа. За да се ограничат злоупотребите, от социалното министерство ще въведат таван на бройката ваучери, които едно семейство ще може да използва. Към момента от ведомството обмислят този лимит да бъде 1584. 264 от тях да бъдат за майстори, 528 за детегледачки и 792 за болногледачи и асистенти на хора с увреждания. Семействата няма да могат да наемат бабите на детето като детегледачка, защото между работодателя и служителя не трябва да има роднинска връзка. Бавачките, както и майсторите, които ще извършват почасовите услуги трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Домакинствата пък ще получават ваучерите чрез частни посреднически фирми или общината. От тях гражданите ще получават и оферта за конкретен помощник или майстор, предварително одобрен от служителите в бюрото по труда. Схемата ще започне най-рано през есента, защото все още се уточняват критериите и правилата за участие в нея.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.