iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


У нас ще има липса на висшисти през следващите 12 години

У нас ще има липса на висшисти през следващите 12 години 03_1459143863

Сферата на образованието ще изпитва най-голям глад за висшисти у нас в следващите 12 години, сочи анализ за връзката на висшето образование с родния трудов пазар. Той е направен на базата на данните от рейтинговата система на университетите. Докладът е изготвен от Фондация на бизнеса за образоването, публикуван на сайта rsvu.mon.bg.

Пет сектора са откроени с очакван най-голям брой работни места за висшисти до 2028 г. Най-силен глад за хора с висше образование ще има в сферата на самото образование - близо 170 хил. работни места. Следва държавното управление, което ще има нужда от почти 145 хил. кадри. Над 93 хиляди висшисти ще се търсят в преработващата промишленост, 68 хиляди - в търговията и над 61 хиляди - в сферата на здравеопазването. Тенденциите до 2018 г. са подобни, но в краткосрочна перспектива ще се търсят и кадри с диплома по финанси и застраховане - над 49 хиляди места.

Анализът констатира познатите дисбаланси на пазара на труда - разминаване между търсени и предлагани професионални направления, различия в реализацията по отделните специалности в едно направление, както и в реализацията на завършилите едно и също направление в отделните висши училища. 50% от завършилите висше образование последните 5 г. например работят на длъжност, изискваща по-ниска квалификация. Очакванията са до 2028 г. близо 225 хиляди висшисти да заемат позиции, за които не се изисква диплома за висше образование. Над 49 хил. души ще работят на по-ниска длъжност в областта на хотелиерството и ресторантьорството, над 46 хил. души - в държавното управление, над 40 хил. души - в образованието и над 27 хил. човека - в строителството.

Най-голям ръст в търсенето на кадри пък ще има в областта на комуникационната и компютърна техника, електротехниката, здравните грижи, информационните науки, машинното инженерство, химичните технологии, енергетиката, медицината. Въпреки това хората, които се обучават у нас в т.нар. STEM специалности (Science, Technology, Engineering and Mathematics, т.е наука, технологии, инженерство, математика), са твърде малко, сочи анализът. В това отношение България е сред най-застрашените нации, тъй като в подобни специалности се обучават едва 20% от родните студенти и 40% от нашите ученици. В световен мащаб прогнозите са, че през 2025 г. в ЕС ще има 7.7 млн. STEM работни места.

СТРУПВАНЕ

45% от студентите у нас се обучават само в една област на висшето образование - "социални, стопански и правни науки", която обхваща право, икономика, администрация и управление и др., показват данните от рейтинга. Най-много са кандидат-висшистите по икономика - 22% (59 608 души), следвани от тези по администрация и управление - 10% (27 328 души) и по право - 4% (11 149 души). Втората област на висшето образование с най-много студенти е технически науки, в които се обучават 1/4 от студентите (около 55 хиляди души). Едва 9% се обучават в сферата за здравеопазването и спорта, 7% - педагогически науки.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.