iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учителка от Перник направи виртуална класна стая

Учителка от Перник направи виртуална класна стая 10_1446019939

Младата учителка по английски език от ГПЧЕ ”Симеон Радев” в Перник Мирена Налбантова създаде първата виртуална класна стая, като благодарение на нейния новаторски подход и усърдието й от есента на учебната 2014/2015 г. електронният аналог на класна стая е приложен в 8-ми и 11-ти клас в часовете по информатика.

Става дума за приложението Google Classroom в чуждоезиковото обучение, чиито възможности ще бъдат демонстрирани в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители. На този ден катедрата по английски език в Езиковата гимназия отваря врати за всички, които искат да се запознаят с Google Classroom. В световен мащаб приложението се появява за първи път през август 2014 г.Езиковата гимназия в Перник е първата в страната, заедно с Англо-американското училище в София, които започват да ползват приложението.

Това е продукт на Google, специално разработен за ученици и учители. Представлява минисоциална мрежа между учителя и класа, в която участниците в обучението могат да комуникират, да обменят идеи и съвети за работата по съответния предмет. Преподавателят изпраща задачи, които учениците могат да изпълняват в клас или вкъщи, като е достатъчно наличието на интернет връзка, лаптоп или таблет.

Приложението повишава интереса на учениците към предмета, лесно е за ползване заради опростения дизайн, подпомага изоставащите ученици, както и онези, които са отсъствали от час, твърди преподавателката. То дава възможност на младежите да комуникират извън училище по теми, свързани с учебния материал и да търсят съдействие, като им позволява да работят в екип, пести време и играе ролята на своеобразно портфолио с ученически съчинения и тестове.

Мирена Налбантова е възпитаничка на ГПЧЕ”Симеон Радев”, випуск 1995 г. След това тя завършва и специалност „Английска филология” В СУ ”Климент Охридски”. Споделя, че се чувства в свои води сред преподавателския екип на училището и с особено вълнение приема факта, че нарича „колеги” учители, които са я респектирали още като ученичка.

Сега, когато е от другата страна на барикадата, тя е убедена, че образованието в България трябва да се промени коренно, за да бъде конкурентно. Според нея работата с хартиен учебник трябва да се намали до минимум и да се използват по-активно новите технологии, за да се преподава, учи и общува по-ефективно. Коментирайки проблемите, свързани с дисциплината, Налбантова посочва необходимостта да се уважава личността на ученика, но да не се прекрачва все по-тънката граница между него и учителя.

Младата преподавателка е едно от лицата на ГПЧЕ”Симеон Радев”, чрез които стартира кампанията, посветена на 25-годишния юбилей на училището, чийто слоган ”Строителите на съвременна България в XXI век” цели да популяризира успехите на неговите възпитаници, избрали различни пътища, но работещи за бъдещето на своята страна.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.