iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Университетът по компютри в Перник е обучавал незаконно студенти

Университетът по компютри в Перник е обучавал незаконно студенти 10_1414746412

Университетът в Перник по телекомуникации,компютри и архитектура е обучавал незаконно 370 студенти, от които 80 български граждани.

Това стана ясно на пресконференция на председателя на Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерския съвет проф. Боян Биолчев, Съвета на ректорите на висшите училища, образователния синдикат към КНСБ и представители на МОН.

Пернишкият университет не е получил акредитация за програмите си за обучение за 2014-2015 г. МОН не е издало студентски визи за чужденци, които са искали да се обучават в заведението. Затова вузът води дела, някои от които обаче са спечелени от МОН, пише „Труд“.

Проф. Биолчев смята, че прокуратурата може да се самосезира за незаконното обучение. Пернишкият университет не може да бъде закрит, тъй като има институционална акредитация до май 2016 г. Получил я е с оценка 4,01. При 3,99 лиценз не се дава. „Няма процедура, с която да им въздействаме“, обясни Биолчев.

Той бе категоричен, че процедурата, с която не са акредитирани програмите за обучение на ВУЗ-а ,е извършена по правилата. Становището на всички било, че заведението не разполага с преподавателски състав.

От Пернишкия университет водят 6 дела срещу комисията. Жалвали се дори в Европейската асоциация за осигуряване на качество във висшето образование.

Проф. Биолчев е завел дело срещу президента на Пернишкия университет Тошко Кръстев за обида, тъй като той твърдял, че професорът е изпълнител на „мокри поръчки“, като „унищожавал“ Пернишкия университет в полза на Варненския и Бургаския свободен университет.

Зам.-председателят на Съвета на ректорите проф. Стати Статев обяви, че според него и колегите му оценките от агенцията по акредитациите трябва да е в основата и на рейтингите на ВУЗ-овете.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com