iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В гимназията в Ихтиман прикривали и отсъствия

В гимназията в Ихтиман прикривали и отсъствия 05_1432971780

Отново в Ихтиман професионалната гимназия "Васил Левски" има обвинения за схеми, но не за преписване, а за прикриване на отсъствия. В гимназията тръгнаха разкритията за масово подсказване на матурите по нареждане на директорката.

Сега пък репортаж на Нова тв показа как учениците масово не влизат в час, но отсъствия не им се пишат в дневниците. "Не мога да кажа, че на 100% учениците са ни тук винаги. При направените проверки около 50-60% винаги присъстват", коментира Надежда Релукова, главен учител в училището.

Оказва се, че това е добре известна практика и е била установена още преди година от образователното министерство. Тогава проверката е установила, че в клас с 30 деца по списък в класната стая са едва 11. В друг клас - 27 срещу реални 13, в трети - 28 срещу едва 6 в час. Тогава директорката на гимназията е била наказана със забележка за слабия контрол по присъствието на учениците. От регионалния инспекторат твърдят, че ще се правят нови проверки.

Присъствието в клас е важно както за самата гимназия, така и за родителите, които взимат помощи. Броят на учениците определя каква държавна субсидия ще вземе съответното училище. Според одобрените стандарти за издръжка на училищата най-ниската издръжка в гимназията е 1389 лв. за учениците в специалност стопанско управление, а най-високо се плаща за учещите изкуство - 2384 лв. При натрупване на отсъствия ученикът следва да бъде изключен и съответно школото да изгуби субсидията за него. Помощите пък се спират при пет и повече неизвинени отсъствия.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.