iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат глобите за деца, които не ходят на училище

Вдигат глобите за деца, които не ходят на училище 10_1443699433

Ще има по-високи глоби за родителите, чиито деца не са записани или не посещават детска градина или училище. Това гласуваха депутатите, които продължават да разглеждат Законопроекта за предучилищно и училищно образование.

Санкциите скачат от досегашните 20 лв. - 100 лв. до 50 лв. – 150 лв. При повторно нарушение вместо 50 лв. – 250 лв. ще се налага глоба в размер на 100 лв. – 500 лв.

Между 5000 лв. и 10 000 лв. глоба пък грози всеки собственик на детска градина, която издава документ за завършена предучилищна подготовка, а няма лиценз от МОН. При повторно нарушение санкцията ще скача двойно. Глоби са предвидени и за авторите и издателите, които заблуждават, че техните учебници и помагала са одобрени от МОН. Те ще се бъркат между 5000 лв. и 10 000 лв. С от 1000 лв. до 5000 лв. пък ще олекват авторите и издателите на учебници със съдържание, което е в отклонение от изискванията на просветното министерство.

С окончателното приемане на текстовете от новия закон бе въведено и изискването за задължително завършен първи прогимназиален етап, или 10-и клас, за получаване на шофьорска книжка, вместо сегашното минимално условие за основно образование. Предложението за това бе лансирано от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов. Целта на мярката е да се намалят катастрофите и да се пресече опцията по корупционен път да се дават книжки на неграмотни. Тя ще важи за децата, които през следващата учебна година ще бъдат 5-и клас, което означава, че ще влезе в действие практически след седем години.

По-рано депутатите разписаха текстове, според които ако до две години след закриване на училище, никой инвеститор не пожелае да ползва сградата му с образователна, здравна или социална цел, тя ще може да бъде използвана и за друго. Промените, засягащи пустеещите помещения в малките населени места с жители до 5000 души, реално дават възможност обектите да се използват за търговски цели – примерно за магазини.

Режат надбавките

за 566 хлапета месечно

Средно по 566 хлапета са оставали без детски надбавки всеки месец, защото не са посещавали предучилищна занималня. Това показват данни на АСП за миналата учебна годината. „Детските се спират в случай, че детето не е посещавало предучилищната група повече от 3 пъти в месеца“, обясниха от агенцията. Още 5459 деца на възраст между 7 години и 18 години всеки месец са останали без надбавки, заради отсъствия от час. Сега социалните спират помощите за месец при 5 неизвинени отсъствия. От 2016 година при 3 поредни месеца спрени помощи, детските ще се прекъсват за цялата година. Ще се промени и размерът на надбавките. Досега родителите на едно дете получаваха по 35 лв., а за второ хлапе се отпускаха по още 50 лв. При трето и всяко следващо дете семействата вземат по 35 лв. От 2016 година държавата ще насърчава тридетния модел, като за едно дете родителите ще получават по 35 лв., за две – 85 лв., а за три по 130 лв.

Министър Танев:

Който удря учител е идиот

„Болшинството не трябва да страда заради отделни, бих го казал директно и без никакъв срам, идиоти. Защото, който удря учител, е идиот”. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, който присъства в НС на гласуването на закона. Коментарът му бе по повод инцидента в сливенското училище „Братя Миладинови“ с 1547 деца основно от ромски поризход, при който майка е удряла учителка, заради отправена към 6-годишния й син забележка. „Този случай ще бъде абсолютно санкциониран”, закани се проф. Танев. Министърът определи като притеснителен факта, че едва 8 бежански деца са започнали да учат у нас. Той допълни обаче, че не може да отиде „при никое дете на бежанец, да го хване за ревера и да го тръшне на чина, заедно с българче”. Проф. Танев коментира, че сегашният закон за народната просвета е като решетка за децата, а приетите промени в Законопроекта за предучилищно и училищно образование дават свобода.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.