iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат основната заплата на учителите в средното образование със задна дата

Вдигат основната заплата на учителите в средното образование със задна дата 10_1446016476

Основната заплата на учителите в средното образование ще се увеличи със задна дата от 1 октомври, като нарастването ще е с около 70 лева или 12,6%. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след 45-минутна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

В момента с минимална заплата от 530 лева са постъпващите на работа в училище, които току-що са завършили университет. С повишението тяхната заплата става 600 лева. Средната заплата на учителите ще се вдигне до 890 лева. Увеличението засяга и детските градини, които са част от средното образование, поясни Такева.

В сряда Министерският съвет ще отпусне 20 млн. лева допълнително за образованието. Допълнителни 96 млн. лева за учителски заплати са заложени и в бюджета за 2016 г., съобщи финансовият министър Владислав Горанов. С промяната средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната.

„Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета", коментира Горанов. Той допълни, че не може да остави хората в министерствата на отбраната и полицията без заплати и затова е предложил актуализацията на бюджета за тази година с близо 400 млн. лв.

В бюджета за догодина е заложен и ръст с 10% на заплатите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда, където отдавна има напрежение заради ниските възнаграждения.

Заплатите в НАП и митниците също ще растат, но със символичните 5%. Синдикатите настояват на следващ етап то да достигне поне 8%, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.