iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Великденски урок в пернишко училище

Великденски урок в училище

С урок по религия бе отбелязан вчерашния Велики понеделник в 11-то основно училище „Елин Пелин“. Часът на  второкласниците на началната учителка Ивона Руменова започна с молитвата „Отче наш“, както би следвало да започват всички учебни занимания. 

Към децата с молитвеното слово се присъедини и гостът им отец Стоян от храма „Св. Николай Мириклийски“ в пернишкия квартал „Църква“.

Проявата в първия ден на Страстната седмица, предхождаща Възкресението на Христос, е съвместна инициатива на класа, изучаващ като свободно избираем предмет „Религия“ и народно читалище „Искра-1960г.“ в квартал „Изток“.

Това е първата среща на децата от „Елин Пелин“ със свещеник в учебното заведение и разговорът им бе посветен на пролетните празници в българската православна традиция – Цветница и Великден. Духовници вече са били гости на малчуганите, изучаващи религия в 10-то училище под ръководството на учителката Лили Романова.

От 18-те деца в класа с класен ръководител Ивона Руменова, 16 посещават СИП по „Религия“. Бройката определя като голям интереса на децата и техните родители към предмета и изучаваната материя, отбеляза началният учител на второкласниците. На децата им е интересно, забавно, като желанието ми е с уроците и представянето им да провокирам интереса към християнството, християнските ценности и традиции, допълни Руменова.

Проблем в преподаването на СИП „Религия“, според нея, е липсата на подходящи помагала по предмета. За работата във възрастовата група 1-4 клас има само едно помагало за провеждането на уроците. Основно подготовката за часовете учителката си прави чрез интернет и материалите на „Православно християнче“. Познанията на децата включват познаване на светиите, църковните празници, 10-те Божии заповеди, какво е прошката и други. Въпреки че са малки, второкласниците имат добро поведение в храма, на което ги е научило и семейството, допълни учителката. Те добре познават устройството на храма и го доказаха при посещението на Драгалевския манастир.

Автор: Ели Ташева

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.