iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вместо изпит за висше може да се използва матура

Може да се влезе да се учи висше образование и с матура. От тази година в тази група влиза и Историческият факултет, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност на СУ доц. Милена Стефанова.

Това означава, че оценката от държавния зрелостен изпит има същата тежест, както и бележката от приемния изпит при формирането на бала на кандидат-студента. И двете оценки

се умножават с коефициент 3

Това правило важи във Факултета по предучилищна и училищна педагогика, Историческия факултет, както и Богословския и някои други. От следващата учебна година оценката от матурата по български език ще бъде вход и за историческите специалности.

Матурата е вход в общо 96 от 103 специалности в Алма матер. Едва седемте програми в университета, за които оценката от зрелостния изпит не служи като приемен изпит, са регулираните специалности - „Право”, „Международни отношения”, „Медицина” и „Фармация”, „Журнал-истика”, „Книгоиздаване” и „Връзки с обществеността”. Психологията остава

най-желаната специалност

в университета, въпреки че кандидатите през изминалата кампания са намалели с близо две трети спрямо предходната – от 6000 на 2400. Макар че приемът с матура в тази специалност е позволен, заради многото желаещи балът е висок и успяват да се класират само кандидатите, положили конкурсен изпит.

Алма матер ще разкрие нова уникална за Балканския полуостров специалност през следващата учебна година. Точното й име обаче засега остава тайна. „Ще е много особена, интердисциплинарна специалност, която ще се управлява чрез програмен съвет”, обясни доц. Стефанова.

Кандидатстудентската кампания за учебната 2015 година - 2016 година стартира на 23 февруари. До 13 март зрелостниците могат да подават заявления за участие в първата изпитна сесия. Тя ще се проведе от 22 март до 26 април. За редовната сесия младежите могат да се записват до 22 май. Вторият тур изпити са насрочени между 31 май и 28 юни. И тази година кандидат-студентите могат да подават документи за участие в сесиите онлайн. Таксата за явяване на изпит остава 30 лв. Резултатите от първото класиране в Алма матер ще станат ясни на 14 юли, от второто – на 21 юли, а от третото – на 28 юли.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.