iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече студенти теглят кредити, за да отидат на бригада

Все повече студенти теглят кредити, за да отидат на бригада 12_1418479884

Увеличават се студентите, които теглят кредит, за да посрещнат разходите си за заминаване на бригада отвъд океана.

„През последните години се наблюдава значителен ръст – около 35-40% от заминаващите вземат заем. Това отчете за „Монитор” шефът на програмата за заминаване в чужбина у нас Борислав Милков. Антикризисната мярка се предлага вече от около три-четири години. Тя е предназначена за тези студенти, които нямат готови пари, които да инвестират в гурбета в САЩ.

„Преди тази услуга много често родителите теглеха заеми, за да пратят децата си на бригада. Кредитирането на бригадата е удобно за студентите, защото така те не натоварват родителите си и се чувстват по-самостоятелни”, коментира още Милков. Разходите около заминаване на студентите са около 2000 долара или 3800 лв., колкото струва и магистратурата в частните университети. Лихвата по кредитите за бригада пък варират между 9% и 10,5%. Някои от банките имат и изисквания за поръчител.

Студентите започват да се издължават една година след като се завърнат от САЩ. Ако резервират пътуването си зад океана до Нова година, младежите могат да спестят между 100 и 200 долара от таксата за заминаване, съобщи още Борислав Милков. Ранното записване е за предпочитане не само защото се спестяват пари, а и защото през януари обикновено има най-голям наплив. Програмната такса за бригада е 995 лв., която включва работна оферта, разрешително, медицинска застраховка и др. С отстъпката цената може да падне до 795 долара. Другият сериозен разход за студентите е за самолетния билет, който варира между 600 и 1200 евро в зависимост от дестинацията. Най-скъп е билетът до Аляска. Студентите трябва да си приготвят и около 800-1000 долара за джобни пари в САЩ. Около 8000 български младежи се очаква да заминат отвъд океана през следващото лято.

Бройката е с 1500 повече спрямо заминалите през миналия сезон. Студентите спестяват между 4000 и 12 000 долара в зависимост от това на колко места работят и за коя поредна година се трудят. Най-високи надници се плащат в Аляска. Там заплащането е между 9 и 13 долара на час. Българските младежи работят основно в сферата на туризма. Трудят се в хотели и ресторанти - най-често като сервитьори, камериерки, рецепционисти, готвачи и др. Заплащането в Източното крайбрежие варира между 8 и 10 долара на час. Седмично младежите работят по 30-40 часа или около 6-8 часа дневно. Най-търсени са позициите, на които могат да се изкарват бакшиши. В Щатите те са задължителни и са между 15-20% от общата сметка. Студентите ще заминават през лятото и ще се върнат в края на октомври – началото на септември.

Американски шефове идват на лов за наши труженици

Представители на 75 американски компании идват през следващата седмица у нас, за да направят интервюта със студентите – мераклии да работят в САЩ през следващото лято.

Работните срещи ще се проведат на 15 декември във Варна в Гранд хотел „Димят” и на 17 декември в София в хотел „Балкан”, известен като бившия „Шератон”.

Кандидатите ще могат на място да задават въпроси на потенциалните си работодатели.

95% от интервютата на такива срещи са успешни, коментира консултантът Борислав Милков.

На срещата ще има и работодатели от Аляска, които ще представят оферти за работа на круизи. Новото е, че от следващата година някои от работодателите там ще осигуряват и храна за студентите, които са наели.

Курсисти пестят пари за образованието си в чужбина

Голяма част от студентите бригадири пестят спечелените пари за магистратура в чужбина, разказа още Борислав Милков. „Ако до преди няколко години беше на мода студентите непременно да си купят кола, то сега се наблюдава тенденцията да пазят парите си за образование в чужбина”, обясни той.

Някои от курсистите пък плащат със спестяванията си таксите и разходите си около следването си у нас. Това им дава възможността през зимните месеци да не работят и да се посветят на ученето.

Друга част от младежите пък избират да похарчат печалбата или част от нея за екскурзия в Щатите. Преди да се завърнат, студентите имат един месец за почивка, по време на която могат да си направят незабравими екскурзии.

Сред традиционните покупки със спечеленото са лаптопите и фотоапаратите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.