iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат часове по бългрски в университет

Въвеждат часове по бългрски в университет 03_1458716296

След Великотърновския университет и НБУ Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е третият у нас, който смята да дообразова студентите си в тънкостите на родния език, като висшето училище ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура, защото все повече от младежите са неграмотни.

От ръководството на университета посочиха, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език. Затова е планирана нова специалност, в която първокурсниците да наваксат пропуските от училище. Тя ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Ще бъде свободноизбираема и ще може да бъде избирана от всички студенти.

"Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно - в този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава", коментира зам.-ректорът проф. Антони Стоилов. От м.г. ВТУ въведе лекции по български, а Нов български ограмотява студентите си от 10 г. От Софийския университет също неведнъж са се оплаквали, че студентите не са подготвени добре, а някои от тях допускат грешки дори при изписването на собствените си имена. Проучване от 2014 г. сред първокурсници на СУ показа драстично разминаване между оценките на студентите и преподавателите относно знанията по български език на младежите. На въпроса как оценявате подготовката си по български език, получена в училище, 41% от студените са посочили отговора "много добра". Цели 32 смятат, че подготовката им е "отлична", а само 4% признават, че владеят слабо родния език. Преподавателите обаче констатират масово неусвоен минимум от знания по различни учебни дисциплини, незадоволително владеене на българския език, както и неумение да боравят с книги.

Изследването показа, че 27% от студентите искат да има задължителна подготовка по български език в рамките на изучаваната от тях бакалавърска програма, а 25% - да се предлага надграждащ курс спрямо изученото в средното училище по български език.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.