iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Яворов и Толстой тормозеха абитуриенти и седмокласници

Яворов и Толстой тормозеха абитуриенти и седмокласници 05_1369197913

1024 зрелостници се явиха вчера на матура по БЕЛ в Пернишка област, съобщи началникът на РИО Перник Ваня Коконова. Тя уточни, че 1056 са били заявленията за допускане на изпит, от тях 20 не са допуснатите, а 12 не са се явили. Изпитът се е провел в 9 училища на територията на региона.

Стихотворението на Пейо Яворов – Заточеници, бе изтеглено тази година на зрелостния изпит. Началото на матурата бе в 8:00 часа. Съставянето на теста е започнал в 4:30 ч. в МОН. За седми клас дидактическа задача бе върху разказа „Акулата” от Лев Толстой.
Възможните комбинации от задачите в отделните модули са над 11 000
000, уточниха образователни експерти.

На националното външно оценяване за 7 клас се явиха 990 ученици от областта. И двата вида изпити - ДЗИ и НВО - вчера се проведоха в 39 училища, информира Ваня Коконова. Тя уточни, че в трънската гимназия „Гео Милев се е провел и държавният зрелостен изпит и националното външно оценяване. Външното оценяване за седмокласниците започна в 10:00 ч. в 31 училища в региона. Те полагаха изпита в училището, в което учат, разпределени в различните помещения на случаен принцип. Зрелостниците трябваше да носят със себе си черен химикал, а седмокласниците - син.
В противен случай рискуват изпитът им да бъде анулиран.
Изискването за задължително използване на черен химикал при матурите се налага заради техническата обработка на тестовете.

Част от отговорите ще се сканират, при което черният химикал позволява по-ясно да се открои написаното.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.