iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За да станеш ректор, трябва да имаш стаж като доцент или професор във ВУЗ

За да станеш ректор, трябва да имаш стаж като доцент или професор във ВУЗ 07_1438068642

Ректорите на висшите учебни заведения трябва да са имали стаж във ВУЗ като професор или доцент поне десет години, за да заслужат шефското място.

Такова ново изискване при изборите на ректорите е записано в Законопроект за допълнение на Закона за висше образование, внесен в Народното събрание от група народни представители от РБ.

Депутатите искат да се вдигне летвата и при изборите на заместник-ректорите и деканите. Те трябва да имат

стаж във ВУЗ

съответно по девет и седем години

В момента няма изискване за стаж за кандидатите за ректори. Така на практика дори и професор, носещ академичната длъжност само една или две години, може да оглави университет. Наскоро станахме свидетели на такъв случай при скандалния избор на ректор в Стопанската академия в Свищов. Тогава 35-годишната Теодора Димитрова оглави академията само след две години след като е получила академичната длъжност професор.

Според вносителите на законопроекта с новите изисквания ще се

създадат

предпоставки за конкурентност

- прозрачност и отчетност при провеждането на процедурите по избор на ректор, заместник-ректори и декани на дадено висше училище. Също така ще се елиминира възможността за провеждане на избор „на тъмно”.

Първоначално депутатите дори искали да въведат още по-строго изискване за ректорите – да имат поне 10 години стаж в същия ВУЗ, в който се кандидатират за шефове.

„Решихме все пак законът да бъде по-либерален”, коментира пред „Монитор” депутатът от РБ Петър Славов. Така на практика един професор може да е бил пет години в университет, други пет в друг и накрая да се кандидатира за ректор в трети университет.

В законопроекта обаче все още има някои подвеждащи текстове, от които може да се разбере, че бъдещите кандидати за ректори трябва да имат 10 години стаж в един ВУЗ, а не изобщо. Депутатите обещаха текстовете да се прецизират между първо и второ четене.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.