iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Закъснелите ученици ще повтарят от 1 до 4 клас

Закъснелите ученици ще повтарят от 1 до 4 клас 06_1435667960

Закъснелите ученици, които са с три години над възрастта за съответния випуск, ще повтарят учебната година от 1-ви до 4-ти клас, ако имат слаб успех. Това предлага Законопроекта за предучилищно и училищно образование, който бе приет на второ четене от депутатите от образователната парламентарна комисия.

Освен че ще повтарят годината, ако се налага, те ще

получават и количествени оценки като двойки и шестици

Учениците, които са тръгнали навреме на училище или са закъснели с по-малко от три години, няма да повтарят учебна година, нито ще получават количествени оценки.

В Законопроекта се предвижда и корекция във формулата за делегираните бюджети, съобщи вчера зам.-образователният министър Ваня Кастрева, която беше в Русе, за да открие Балканската олимпиада по математика, в която участваха 54 ученици от различни държави. „Не бихме искали училището и учителите да бъдат строго зависими от броя на своите ученици”, допълни заместник-министърът.

Кастрева каза още,

министерството разчита много на общините

за извършване на летните ремонти в училищата. Тя уточни, че в бюджета на МОН за тази година няма предвидени повече средства за дейността, но се очаква местните управи да помогнат, тъй като „образованието е обществено дело”. Кастрева съобщи още, че в момента министерството работи много активно с работодателите по списъка със защитените професии в училищата и предстои публичното му обсъждане. Според зам.-министъра във финансирането на тези паралелки

трябва да участва както държавата, така и бизнесът

В Балканската олимпиада, която започна вчера участват представителни отбори на 11 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

Като домакин България участва с два национални отбора и отбор на града домакин – Русе.

„Това е едно изключително събитие на Балканите и особено за България, нашите информатици имат име на едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, и в което да победят най-добрите. Най-много ще подкрепям българския отбор, защото все пак имаме достатъчно традиции, а е важно това което наследяваш да го пренесеш успешно в бъдещето”, заяви Кастрева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com