iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Засега няма хванати преписвачи на изпитите за висше

Засега няма хванати преписвачи на изпитите за висше 04_1429536776

Нито един преписвач не е хванат досега на всичките девет предварителни изпити в Алма матер. Изпитите са се провели до момента.

Това съобщиха за „Монитор” от Софийския университет вчера. Това означава, че зрелостниците добре са скрили умните джаджи, които спасяват немарливите по време на изпит или пък са станали толкова примерни, че никой от тях не е дръзнал да препише.

1281 младежи се бяха записали вчера

за изпита по български език и литература. Кандидат-студентите можеха да избират между две задачи. При първата трябваше да се съпоставят цитатите: „Светът, привикнал хомот да влачи,тиранство и зло и до днес тачи; тежка желязна ръка целува,лъжливи уста слуша със вяра…” от стихотворението „Борба” на Христо Ботев и „Кой излъга нашата вяра?” от поемата „Септември” на Гео Милев. Втората тема, над която младежите можеха да пишат е: „Изпитание и избор” в разказите на Йордан Йовков.

Традиционно още преди да е минал и един час от старта на изпита

кандидат-студенти започнаха да се изнизват

Някои от тях бяха видимо недоволни от темите, които им се бяха паднали. „Ботев ми е неприятен за четене. Темата за свободата ми е далечна в 21 в.”, коментира младеж на излизане от изпита.

Зрелостничка пък се оплака, че само си е дала парите за явяване на изпит, защото в училище не ги подготвяли изобщо за такъв формат. „За пет години не са ни накарали да напишем нито едно литературно-интерпретати­вно съчинение, само решаваме тестове”, разказа кандидат-студентката, която все още е ученичка в елитно столично училище. Тя се оплака още, че за подготовката си за изпита разчитала изцяло на частната си учителка.

Ние сме друго поколение, не четем

и този изпит трябва да се промени. Интересуват ни таблети и хубави телефони”, призна още абитуриентката.

Друг неин връстник пък беше разочарован, че не се били паднали „Тютюн” или „Железния светилник”. „Написах една страница. Общо взето - глупости. Много криво, че се падна Гео Милев”, коментира младежът, който има амбиции да стане студент по право. В Софийския университет вчера се проведе и изпита по география. Абсолютно същите кандидат-студентски изпита се състояха вчера и в УНСС. На препитването по български език и литература се явиха 1469 младежи, а на изпита по география на България - 452 кандидат-студенти.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.