iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заявленията за матура ще се подават от 9 до 20 март

Заявленията за матура ще се подават от 9 до 20 март 03_1425476142

Подаването на заявленията за допускане до задължителните матури започва на 9 март, като желаещите да се явят на зрелостните изпити през май трябва да подадат документа до 20 март.

Успешното полагане на матури по български език и литература и по предмет по избор са задължително условие, без което не може да се издаде диплома за завършено средно образование.

Изпитът по български език, на който се явяват всички гимназисти, ще се проведе на 20 май от 8.00 часа. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В същия ден, но с по-късен начален час, ще се проведе и националният изпит по български език и литература за седмокласниците. На 22 май, отново от 8.00 часа сутринта, ще се проведе втората задължителна матура - по предмет по избор.

Тази година дванадесетокласниците са около 50 500, но се очаква на изпитите да се явят повече зрелостници - такива, които не са успели да ги положат успешно в минали кампании. За кампанията през май от просветното министерство обещаха, че във всички изпитни зали ще има камери, които ще документират провеждането на изпита.

След това записите ще се пазят от училищата и ще могат да се използват при сигнали за нередности - преписване, подсказване и др. Според инструкциите на столичния инспекторат по образование до директорите на училищата във всяка зала трябва да има между 13 и 15 места.

ГРАФИК

До 19 май ще се издават служебните бележки, с които абитуриентите се допускат до матурите. В същия срок трябва да бъде готово и разпределението на залите, в които учениците ще се явят на изпитите. Оценяването на писмените работи ще продължи до 5 юни, а оценките трябва да станат ясни до 9 юни т.г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.