iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


!00 плажа са безстопанствени всяка година

!00 плажа са безстопанствени всяка година 05_1430558478

Намалиха цените за наем на пясъчните ивици заради липса на интерес, като от общо 297 плажа по черноморското крайбрежие всяка година около 100 остават без стопани. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя посочи, че за тях Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя средства на областните управители, за да осигурят охрана и спешна помощ.

„На общините предоставяме част от приходите от концесиите, с които да осигурят довеждащата инфраструктура”, допълни министърът.

„В момента провеждаме процедура за отдаване под наем на над 30 морски плажа, за част от които вече има избрани наематели”, съобщи още тя. За останалите ивици цените са били намалени, тъй като е нямало интерес.

Павлова изрази надежда, че още в началото на лятото ще бъдат намерени стопани за най-големите плажове, към които е бил проявен интерес.

Министърът обясни, че паралелно се провеждат 10 концесионни процедури, които заради технологичното време ще влязат в сила от следващата година. Тя добави, че се правят контролни замервания, с които се проверява дали свободната зона на плажовете е достатъчна.

„В последните години достъпът до плажовете е свободен, заплаща се единствено за чадъри и шезлонги пред някои хотели”, отбеляза още Павлова.

Ще се возим по 140 километра нови магистрали до края на годината, каза още тя. Още 80 километра аутобани ще бъдат ремонтирани, а 340 километра пътища ще бъдат рехабилитирани.

Министърът заяви, че от 1 юли временно ще бъдат прекратени ремонтите на старите участъци от магистралите „Тракия” и „Хемус”, за да не се пречи на движението до морето. Ще продължи ремонтирането на виадуктите, тъй като там ще бъдат подменяни и колоните.

„Ще бъде създадена организация на движение, която да не затруднява пътуващите”, подчерта Павлова.

В по-натоварената посока ще бъдат обособени две ленти за движение. Според регионалния министър, за да бъде с висок стандарт пътната инфраструктура, е необходимо да се влагат достатъчно средства в нейната поддръжка.

Регионалният министър коментира и темата за санирането. Въпреки високите критерии по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради регистрираните сдружения на собствениците са вече близо 2000, изтъкна Павлова.

И допълни, че над 870 са одобрените за финансиране сгради. Тя припомни, че след облекчаването на процедурите за участие санирането няма да може да се блокира от един или двама собственици, които не желаят да участват в обновяването на сградите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.