iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


110 000 човека у нас страдат от хепатит С

110 000 човека у нас страдат от хепатит С  10_1477025800

Капка кръв от пръста и 15 минути са необходими, за да се изследвате за хепатит С. От вторник вече може да го направите безплатно в София на ул. "Самуил" №111, където работи кабинет. В продължение на 15 години в Центъра за сексуално здраве се предлагат безплатни тестове и консултации за ХИВ. Сега обаче дейността се разширява и се добавя и и изследването за хепатит С. Инициативата е на сдруженията "ХепАктив" и "Здраве без граници", и е подкрепена от фармацевтична компания. Анонимността на изследваните е гарантирана.

Според данните на пациентските сдружения "ХепАктив" и "Здраве без граници" едва 3 на сто от болните с хепатит С у нас са диагностицирани. А според изчисления на Световната здравна организация общо 110 хиляди българи са страдащите от коварното вирусно заболяване, което няма конкретна симптоматика. Затова коварната болест е наречена тихия убиец Само около 20% от хората развиват остри симптоми в първите месеци след заразяването и се диагностицират с остър хепатит C . Иначе човек няма как да разбере, че е болен, защото няма никакви симптоми. Понякога и самите лекари биват заблудени от неясните симптоми като уморяемост, болка в мускулите, липса на апетит, повръщане. Често тези симптоми подвеждат, че човек страда от стомашно разстройство. Болестта се превръща в хронична в 80% от инфектираните. Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. В над 80% от случаите преминава в хроничен хепатит С.

Хепатит C е остро или хронично възпаление на черния дроб с причинител хепатитен вирус тип C. Той е PНК съдържащ вирус, който причинява остро възпаление на черния дроб. Между 30% и 65% от заразяването с вируса става по кръвен път и уврежда черния дроб. С хе­па­тит С мо­же­те да се за­ра­зи­те, ако по­лу­чи­те ин­фек­ти­ра­на кръв от ня­ко­го, кой­то ве­че стра­да от та­зи бо­лест. И то са­мо в слу­чай че та­зи кръв по­пад­не във ва­ша­та кръ­во­нос­на сис­те­ма. То­ва мо­же да се слу­чи при ло­шо сте­ри­ли­зи­ра­ни ин­с­т­ру­мен­ти. Напри­мер при пра­ве­не на ма­ни­кюр или при посещение при зъболекар. Заразяване по кръвен път е възможно както при татуиране, така и при акупунктура. Рискова група за заразяване по кръвен път са и всички здравни работници, които по невнимание биха могли да се заразят на работното си място.

Макар и минимален съществува риск от заразяване и при полов контакт. По-рисков е аналният секс, защото при него нараняванията са по-чести и е възможно вирусът да проникне в кръвта. Установено е, че използването на невенозни наркотици като кокаин крие рискове от заразяване, тъй като при използването на обща сламка е възможно кръв от носа да спомогне за пренасянето на вируса. Хе­па­тит С не мо­же да се пре­да­де при ки­ха­не, каш­ля­не или кър­ме­не, как­то и чрез съ­до­ве­те за хра­на.

Хепатит С вече се лекува успешно, но само ако се "хване" навреме. От 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от болестта и са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ.- Ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Изследванията за хепатит С обаче не се поемат от Здравната каса. Затова такива кабинети като този в София ще спомогнат да бъдат открити заболелите.

Трябва да забравите завинаги за алкохола

Ако имате установен хепатит С, забравете за алкохола завинаги. Той може да се превърне в причина за явно влошаване на състоянието ви. Освен това спитните напитки прокират размножаването на вирусите, а и лечението не е толкова ефикасно. Повечето хора с хепатит С не се нуждаят от специална диета. И в остър, и в хроничен стадий, пациентите могат да ядат всичко, обясняват специалистиге. Ограничения се налагат само когато черният дроб вече е силно увреден и не може да работи нормално. При заболяване от хепатит не трябва да се гладува, защото може да се влоши състоянието на черния дроб. Можете да си позволите отслабване, но постепенно – не повече от един килограм на седмица. Обаче можете да си позволите до известна степен да ограничите калоричността на храната. Това дори е нужно. Но трябва да се храните пълноценно. Вашето меню трябва да съдържа достатъчно белтъчини, витамини и минерални соли. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.