iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


40% от хората живеят в риск от бедност

40% от хората живеят в риск от бедност 01_1422024711

Според вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин 40% от сънародниците ни са в риск от бедност или вече живеят в бедност. Това каза той в Стара Загора.

Данните, които цитира са част от доклад на Световната банка, който се очаква да бъде оповестен официално през слeдващите дни. От него става ясно, че в момента бедните българи са 18% от населението, докато по същата методика е изчислено, че през 2009 г. са били 16,5%, допълни Калфин. Той още веднъж припомни, че страната се нуждае спешно от социална реформа.

В плановете на неговото министерство е до февруари да внесе в Парламента промени в законите за семейните помощи. "Целта ни е да подпомагаме отговорните родители, като предоставяме помощта в натура или под формата на конкретни услуги, които да достигнат директно до детето и да са полезни за него", заяви Калфин. По думите му децата могат да бъдат включвани в градини, като таксите да се поемат от държавата, вместо да се отпускат помощи на родителите.

"Ще опитаме да насочим цялата система за подпомагане към детето, вместо към родителите. Не може детето да бъде средство за допълнителни доходи", каза още социалният министър. Той се закани до края на март да приключи и обсъждането на промените в пенсионната система работната група. "Няма смисъл да се протака, всички въпроси са вече обсъждани и познати", каза Калфин.

В Стара Загора социалният министър се срещна с кмата Живко Тодоров и се запозна с проект на Българо-германския център за професионално обучение за работа с младежи в риск на пазара на труда.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.