iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


5 000 безработни стават пазачи

5 000 безработни стават пазачи 05_1401198704

/ Общо 5 000 безработни, които ще бъдат наети на длъжност „пазач" ще патрулират из цялата страна от ранни зори до късно вечер.

Охранителите ще бъдат на пост от 6 сутринта до 22 часа вечер и ще се грижат за реда в населеното място, което охраняват. Това съобщиха за "Новинар" от Агенцията по заетостта.

Програмата на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи има за цел да даде работа на безработни хора, регистрирани в бюрата по труда, както и да се погрижи за сигурността на местата, където не достигат полицаи.

Най-много наети пазачи ще има във Врачанска област, цели 290 човека. Над 200 досегашни безработни ще патрулират и в областите Перник, Бургас, Добрич, Велико Търново, Плевен, Видин, Пловдив, Благоевград, Кърджали и Стара Загора. Най-малка нужда от помощ пък имат органите на реда в област Пазарджик - 100 пазачи, следвана от Русе, Силистра и Сливен с по 110 наети безработни, уточниха от Агенцията.

Пазачите ще получават минималната работна заплата от 340 лева, а работата им ще е да обхождат даденото населено място и да следят за реда му. При забелязана нередност те ще сигнализират по радиостанция на полицаите, които ще взимат нещата в свои ръце.

Макар да нямат право да носят оръжие и да извършват арести, гардовете ще следят за кражби, злоупотреби и всякакви посегателства. В задълженията им ще влиза също така и благородната кауза да помагат на възрастни и хора с увреждания.

За да бъдат разпознавани, бившите безработни ще носят светлоотразителни жилетки и специални карти, с които да се идентифицират пред нарушителите, а за да могат да вършат добре работата си е задължително всички новонаети да са в отлично физическо и психично здраве.

Източник: cross.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.