iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


80% от времето си българчетата са в интернет

80% от времето си българчетата са в интернет 09_1474983603

Българчетата прекарват 80% от времето си в интернет. Това сочат данни на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето. Това съобщи пред БНР Ивелина Атанасова – председател на Фондация „Дигитални деца“.

Според статистиката над 30% от българчетата водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения.

80 на сто от българските деца са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание, а една пета от тях попадат на порнографски сайтове случайно.

Едва половината от родителите са наясно с преживяванията на децата си в интернет-пространството.

Инициативата „Digital Sit“ вече е част от проекта на просветното министерство „Твоят час“. Тя е насочена към сигурността на децата в глобалната мрежа и има амбицията да помага на родители, учители и ученици да повишат дигиталната си грамотност и работата с цифрови технологии.

Предишна статистика все пак разкри, че макар и голяма част от малчуганите да влизат редовно в интернет, то вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред изключително малък процент от по-големите деца.

Явно новите технологии навлизат все по-бързо сред подрастващите, като в някои случай малчуганите използват смартфони и таблети преди да проходят.

Британското правителство, например, предупреди през 2013 г., че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.