iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Бежанците прогонили иманярите в Странджа

Бежанците прогонили иманярите в Странджа 10_1476247004

Бежанската вълна е прогонила иманярите от Странджа, като търсачите на археологически съкровища вече не припарвали там, заради засиленото полицейско присъствие в граничната зона. Те обаче започнали да върлуват в други региони. Това стана ясно по време на широка дискусия в Бургас посветена на опазването на културното наследство. Във форума участваха археолози, историци, полицаи и представители на държавни институции, сред които митницата и БАН. Всички се обединиха около становището, че е необходим нов подход в борбата срещу иманярството и като цяло за опазване на културно-историческото наследство. Причината е, че иманярите измислят все по-находчиви прийоми, за да избегнат наказателна отговорност.

Последен писък на модата сред търсачите на архаични съкровища е да се представят за гъбари. Напоследък те си измислили желязно алиби, че обикалят горите, за да търсят трюфели. Повечето от тях дори водели със себе си куче, като доказателство, че събират трюфели.

Представителите на Икономическа полиция разкриха, че в момента с иманярство се занимават предимно неграмотни и безработни хора, без образование. Голяма част от тях са роми, които дори не си дават сметка, че извършват закононарушение.

Участниците в дискусията бяха категорични, че трябва незабавно да стартира проект за описване на всички археологически обекти и те да бъдат включени в единен национален регистър. Пропуските в това отношение водели до избягване на наказателна отговорност, защото било трудно да се докаже иманярство в обект, който не е надлежно регистриран като археологически.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

11-Декември-2015

11-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com