iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бившето военно поделение в Бучино може да стане музей на открито

Бившето военно поделение в Бучино може да стане музей на открито 04_1397651071

Бившето военно поделение в Бучино може да стане музей на открито. Това предлага в проектна разработка Областната администрация в Перник в партньорство с няколко неправителствени организации по програма “БГ 08″.

На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева областният управител Михаил Михайлов е поискал да му бъде предоставено управлението на собствеността за срок от 10 години. Ако това стане и финансирането бъде одобрено, сградите ще бъдат ремонтирани, територията облагородена и ще се превърне в атрактивен музей.

От областната администрация имат намерение да поискат собственост и върху военното поделение в Студена. Съоръженията могат да се използват за спортни и възпитателни лагери, за обучение на млади хора в различни направления и за провеждане на събития, подпомагащи тяхното патриотично възпитание.

Областната администрация в Перник работи по няколко проекта, финансирани от различни източници.

В рамките на проект „Повишаване на административния капацитет в област Перник за интегрирано устойчиво планиране на градска среда и енергийна ефективност, професионална етика и етично регулиране” по Оперативна програма административен капацитет се провеждат обучения на служители на Областната администрация по теми, свързани с устойчивото градско развитие и професионалната етика. Проектът е на стойност 60 000 лева.

По програма “Старт в кариерата” към Агенция по заетостта през „Бюро по труда” гр. Перник трима безработни младежи, завършили висше образование стажуват в областната администрация. 10 безработни лица се наемат за поддръжка на сгради, държавна собственост по Регионалната програма за заетост.

По програма “Административен капацитет” се изпълнява проект „Надграждане на усилията за повишаване на квалификацията и професионализма на служителите от Областна администрация Перник” на стойност близо 90 000 лева.

14 работни места за създаване на аварийни групи за неотложни действия по предотвратяване и преодоляване на последствия от аварии и природни бедствия са открити по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.

Областна администрация Перник в сътрудничество с още 20 партньори, водеща сред които е Благоевград, ще изпълнява проект „Регионални планове за трудова заетост на младежта”.

Абревиатурата “Replay” идва от английското име на проекта, а с него ще бъде разработен и въведен пилотен модел за сътрудничество на отделните страни за предотвратяване и намаляване на безработицата сред младите хора.

Сред останалите партньори от България са община Бургас, КТ „Подкрепа”, Институт за подготовка на служители в международни организации и Институт за следдипломна квалификация при УНСС.

Представители има от още девет страни- Италия, Испания, Португалия, Словения, Румъния, Турция, Гърция, Полша и Унгария.

По проект “Красива България” предстои подмяната на две асансьорни уредби в административната сграда на областната администрация. 20 студенти от различни висши училища преминаха практика в рамките на 240 часа в Областната администрация по проект, финансиран по ОП „Развитие на Човешките ресурси”, съфинансирана от ЕС.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.