iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Българите проверяват най-често имейлите си през интернет

Българите проверяват най-често имейлите си през интернет 03_1427103426

Българите ползват интернет най-често, за да проверяват имейлите си, като така постъпват 86% от хората. те го ползват също за онлайн банкиране и пазаруване, показва публикувано наскоро изследване на Евробарометър.

То е проведено през октомври м.г. и в него са участвали 27 868 души от всички членки на ЕС.

Данните сочат, че по използването на интернет българите за първи път горе-долу се вписват в общата картина за алианса, въпреки че изостават по някои показатели. Достъпът до интернет все още е различен - 63 на сто от всички анкетирани европейци ползват и имат достъп до мрежата всеки ден, докато 24% са отговорили, че никога не са ползвали интернет и нямат достъп до него. 61%, които редовно ползват интернет, влизат в мрежата чрез телефоните си, а 30 на сто използват таблет. Въпреки навлизането на по-новите и удобни устройства, компютърът остава най-предпочитан за 92% от хората. Изследването показва, че на трето място след проверка на мейлите и четенето на новините се нарежда сърфирането в социалните мрежи - така постъпват 60 на сто от запитаните, а 57% пазаруват онлайн. Висок е процентът на европейците, които се притесняват от кражба на самоличността - 68 на сто, което е увеличение с 16 пункта спрямо 2013 г.

У нас 47 на сто използват интернет всеки ден, 13% - понякога, а 25% - никога. И сред българите най-популярен остава настолният компютър или лаптопът - за 95 на сто от запитаните. При хората, които ползват смартфони за достъп от интернет пространството, делът е най-нисък в целия ЕС - 35%.

Данните за какво се ползва интернет показват, че изоставаме сериозно в онлайн банкирането и пазаруването от сайтове. У нас делът е най-нисък и по двата показателя - съответно 13% и 28%. Само за сравнение хората, които ползват онлайн банкиране в Дания, е 94%, а 80 на сто пазаруват онлайн.

Според общата картина най-често интернет се ползва от вкъщи, като най-висок е делът на хората от Швеция (95%), Холандия (95%) и Дания (94%). Най-малко хората ползват интернет от вкъщи в Румъния (53%), Португалия (55%), Гърция (56%) и България (60%). По същия начин стоят нещата и с ползването на интернет на работа. Тук челните места отново се държат от Швеция и Холандия - съответно 67% и 65%. За сравнение у нас процентът е 27, като пак е сред най-ниските. 23 на сто от нашенците пък ползват мрежата на училище, в кафенета или в университета, което пак е на дъното при 63 на сто за Дания например, която е на първо място.

-------ЗАЩИТА

Българите не са много предпазливи, докато сърфират. Данните показват, че едва 22 на сто са сменили паролите на електронната си поща за последната една година, а по отношение на паролите на онлайн банкирането делът им е едва 4%. Въпреки това у нас и Холандия е най-нисък делът на кражбата на самоличност онлайн - 3 на сто. Едва 6 процента пък са ставали жертва на онлайн измами.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2016

31-Март-2016

02-Април-2015

01-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.