iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българите са предпочитали Турция през юни

Българите са предпочитали Турция през юни 07_1438069643

Въпреки призивите на премиера Бойко Борисов и на министъра на туризма Николина Ангелкова, българите продължават да гледат навън за лятната си ваканция, като най-предпочитаната дестинация за почивка през юни е била Турция. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юни към Турция са пътували 144 225 българи, или с 34.1% повече, отколкото преди година. Гърция е втората най-посещавана страна от сънародниците ни. За южната ни съседка обаче са заминали почти 50% по-малко хора, отколкото за Турция - 81 192 души. Причината най-вероятно е в несигурната икономическа обстановка в Гърция през изминалия месец. Въпреки това за година е отчетен скок с 32% на пътуванията до Гърция. Много българи са пътували и до Румъния - 40 122 души.

Данните на НСИ показват, че българите все повече предпочитат да пътуват в чужбина. Пътуванията на български граждани извън страната са с 14% повече, отколкото миналия юни. В същото време през юни посещенията на чужденци в България са с 3.7% под нивото от юни 2014 г. Пътуванията към страната ни със служебна цел се увеличават с 4.6%. Огромно е обаче намалението на посещенията с цел почивка и екскурзия - с цели 23.9%.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.