iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Блок в Мошино приютява бездомни

Блок в Мошино приютява бездомни 01_1391117016

В кучешкия студ бездомниците в Перник имат отредена стая за нощуване в блок 11 в кв. Мошино, съобщи началникът на отдел „Здравеопазване, социални дейности и жилищна политика” в Общината Нелета Вълова. Има договорка с полицията при откриване на скитници да ги насочват към блока. В стаята за клошарите има легла. Блокът обаче не е отоплен, тъй като в него няма парно. За прехраната си босяците се грижат сами. Вече няма практика бездомни хора да бъдат нас танявани в свободното крило на Профилакториума, както беше през 2012-та и 2013 г. През 2012 г. клошарите в Перник бяха 11, а 5 от тях се възползваха от жеста. На студа през 2013-та седем от тях се настаниха временно в лечебницата. Освен подслон, в здравнотто заведение те получаваха и закуска, обяд и вечеря, като средствата за престоя им пое Общината. В замяна бездомните помагаха в чистенето на снега и при зареждането на въглища в локалното парно.

Хората, останали без покрив често търсят спасение от бялата смърт в шахтите, в които минават тръбите от топлопровода. Други са се установили в трафопостове, трети пребивават временно в жилищните входове или незаключени мазета.

Заради острата нужда от приют за бездомните хора в Перник, Общинската управа вече е внесла предложение пред Общинския съвет за изграждането му, съобщи Нелета Вълова. Такава социална услуга е изключително необходима на града, коментира тя и допълни, че очаква на следваща сесия на ОбС старейшините да одобрят предложението.
За приют Общината  гласи собствена сграда, която се намира на ул „Младен Стоянов” в кв. Мошино между блокове 4 и 6. Ремонтът и оборудването му ще се поемат от общинския бюджет.
Социалното заведение бе заложено в годишния план за развитие на социалните услуги в общината за 2014 г.  Документът получи одобрението на ОбС през 2013 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.