iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Блокадата на Е-79 се размина на косъм

Блокадата на Е-79 се размина на косъм

Нервите на хората по време на митинга в Драгичево не издържаха и те се юрнаха да блокират Е-79. В последния момент обаче здравият разум надделя и протестиращите се отказаха да спират движението за София.

Над  250 души се събраха днес на обяд в Драгичево. Те протестират срещу хаоса в транспорта, предизвикан след промяната на Наредба 33 за обществения превоз. ДАИ подпука маршрутките и народът остана без транспорт за работа и училище.

"Юнион Ивкони" поема курсовете по линията Кладница-Рударци-Горно Драгичево-София, обяви губернаторът Иво Петров.  По неофициална информация договорът със столичната фирма е подписан вчера и е в сила от днес.  Превозвачът е участвал в обявен от столична община конкурс за линията през 2006г. спечелил я, но е резултатът е бил обжалван в съда, а в последствие фирмата се е отказала  да я изпълнява заради пуснатия вече специализиран превоз на организирани групи.

По линията след спечелен конкурс вози пътници и  ТК "Бус Перник". Фирмата е заобикаляла досега Драгичево заради конкуренцията на маршрутките.

Областният управител обясни, че чака кметовете на населени места да излязат с предложение за обслужване на линиите, които да предадат на общината. Оттам ще се задейства и областната администрация. Имаме уверения, че новите договори ще  бъдат подписани в кратки срокове от държавната комисия, защото те също знаят за проблема, каза Петров. Това обаче не успокои митингуващите. Те искат да знаят с какво утре ще се предвижат до София, а не чак след седмици. Много от жителите на селата са си пуснали отпуск, защото не могат да отидат на работа, а учениците са с болнични бележки.

Няма да се допуснат нелегитимни превозвачи по трасето, категорични са от ДАИ и КАТ.

На протеста беше и бившият областен управител Димитър Колев. По негово време беше договорена междуобластната линия Кладница- София  и сега се оказва, че тя е е единствената законна.  законен. Настоящият депутат Колев търпеливо разговаря с хората.

Тук бяха и зам.кметовете на Перник Малин Стоилов и Иван Джегалски, както и зам. председателите на Общинския съвет в Перник Иво Горчев и Хранимир Генчев и общинският съветник Камелия Руменова.

Очаквайте подробен репортаж и снимки от събитието.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.