iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бунт в Драгичево срещу спрените маршрутки, пътници плашат с блокада на Е-79

Бунт в Драгичево срещу спрените маршрутки, пътници плашат с блокада на Е-79

Нервите на пътниците избушиха и утре се събират на протест в Драгичево. Побеснели от спирането на маршрутките за София пасажери се събират в 7.30 часа в центъра на селото, за да ги снимат телевизиите за сутрешните блокове. След това има още един обявен час за митинг - в 12 часа.

Бусовете на "Транс експрес груп", които обслужват всички линии от Пернишко към София, са подложени на гонение от ДАИ през последните дни. До днес пет возила са били задържани по трасето и откарани на наказателен паркинг, а пътниците свалени по улиците. Заради тормоза, шофьорите се страхуват и отлагат курсове. Шефът на фирмата превозвач Красимир Иванов пък обяви, че ще вози пътниците без пари. От днес на обяд той изпълнява обещанието си и никой в бусовете не плаща.

За проблема кметовете на селата изпищяха още миналата седмица. Те предупредиха, че назрява неконтролируем протест и те ще оберат пешкира без да са виновни. Дори поискаха среща с транспортния министър, но до този момент получиха такава само с шефовете на ДАИ Перник и областния управител. Утре излизаме на магистралата и ще спрем движението дори и да ни вкарат в ареста, заканиха се ядосани пътници. От дни те висят по спирките без да знаят кога и как ще бъдат извозени. Кметът на Студена пък се принуди сам с личната си кола да спасява от Руски паметник местни деца, прибиращи се от училище.

Искаме поне три месеца гратисен период, докато се назначат и проведат нови конкурси от община Перник, обясни управителят на "Транс експрес" Красимир Иванов. Той обясни, че с поправката в Наредба 33 отпада възможността за специализиран превоз. Линията към София вече ще бъде включена в  в републиканската пътна схема като официален обществен превоз. За целта обаче общината трябва да направи нови конкурси с избор на превозвач.

Търсим вариант за разрешаване на проблема, коментира областният управител Иво Петров. По новия закон няма такова понятие маршрутка за специализиран превоз. Има много курсове с утвърдено разписание, които по документи стоят незаети. така е, защото преди години общината не е направила конкурси с официални договори. Има вариант курсовете за отделните часове да се предоставят за обслужване временно до новите конкурси, каза губернаторът.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.