iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бунтовници окупираха "Мапа Дженгиз" заради поразиите от магистрала "Люлин"

Бунтовници окупираха  "Мапа Дженгиз" заради поразиите от магистрала "Люлин"

Стотици бунтовници окупираха турската фирма „Мапа Дженгиз”, която е главен изпълнител на автомагистрала „Люлин”. Перничани и жители на село Голямо Бучино оградиха с телата и колите си селището на консорциума и входа на бетоновия възел. На бунта дойдоха кметът на Перник Росица Янакиева и председателят на градския парламент Добри Митрев. Протестиращите поискаха пълно възстановяване на съсипаните от камионите на „Мапа” пътища, почистване на затрупаните с пръст частни ниви и плащане на обезщетения.


Над 10 км шосета са изтърбушени от машините на строителите. На практика асфалт не е останал по главния път на Бучино и по шосето от Перник към селото, а канавките са затрупани.Унищожени са отводнителните канали под мостовете, счупени са парапетите. Обезщетения не са платени на собствениците на 40 съсипани от строителството имоти, които сега са под тонове пръст и скална маса. Над 827 хиляди лева пък дължи турската фирма на община Перник за депонирането на строителните отпадъци.


По-малко от месец остава до окончателното пускането на аутобана. Турците ще си заминат без да изпълнят ангажиментите си по възстановителните работи, опасяват се от инициативния комитет на Бучино. Хората скачат на бунт за шести пореде път от начолото на строежа на магистралата. Те все още настояват за изграждане на отбивка към селото, за да не се налага да въртят с колите си 10-15 км, за да се качат на аутобана. Засега обаче от „Мапа” отказват да изпълнят задълженията си. Ако не сторят това, държавата ще вземе средствата, които ще бъдат задържани като гаранционен фонд от "Мапа Дженгиз” и с тях ще бъде асфалтират пътят и вътрешните улици, категоричен е шефът на областното пътно управление Румен Сачански. Шефът на турската фирма за България Тургут Аксакал отказа да излезе при бунтовниците, оправдавайки се, че от турския офис му забранили медийни изяви. Той обаче склони да участва в комисия за оглед на съсипаните пътища и да подпише споразумение с протестиращите със срокове за възстановителни работи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.