iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бюджета на града със 7 млн. лева повече

Бюджета на града със 7 млн. лева повече сн.Архив

Тазгодишният предвиден бюджет за община Перник е със 7.651 милиона лева повече в сравнение с миналогодишния. Предвидените пари за 2013 са 56 629 600 лв. общо. 60% от сумата са от собствени приходи, а останалите 40% - от държавата по единни разходни стандарти.

Това стана ясно на обществено обсъждане на бюджета на община Перник за 2013 г., проведено вчера в рамките на около час в Конферентната зала на двореца на културата. Бюджетът беше събрал в залата кметове на населени места, общински съветници и служители на общенската администрация. Записаните в таблици средства представи кметът Росица Янакиева, подпомогната от началника на отдела за бюджетиране в общината Елица Манова. На обсъждането присъстваха и четиримата заместници на кмета.

Проектите са публикувани на сайта на общината и са на разположение на заинтересованите, но граждани на обсъждането не приръстваха.

Приятно изключение бяха само представителите на Консултативния съвет за младежка политика. Като гражданин на Република България в залата се представи и зам. Председателят на Общинския съвет Пламен Борисов, който подчерта това си качество и помоли така да бъде възприеман. Той и попита защо бюджетът е завишен със 7 и повече милиона в сравнение с миналата година, при положение, че изпълнението на собствените приходи и на програмата за управление на общинската собственост не се изпълняват. На това кметът Росиця Янакиева отговори, че се дължи на увеличение на държавните единни разходни стандарти с 2 милиона и 5 милиона от приходни остатъци и средства по бедствия и аварии.

От ниски бюджети като второстепенни разпоредители на средства се оплакаха кметовете на „Изток” и с. Рударци Ивайло Иванов и Богдан Богданов и поискаха обяснение от кмета, защо средствата са на това ниво, а обяснението беше, че са пресмятани съобразно броя на населението, но и на нуждите.    Общинският съветник Петьо Фетфов ( Демократи за Перник) поиска да се отчете какъв е размерът на собствените приходи за 2012 г., но в отговор конкретно число не беше споменато.  Пламен Борисов настоя да разбере защо не се обсъжда публично и отчета на изпълнението на бюджета за миналата година, а кметът се ангажира това да стане до 22 февруари. Спор предизвикаха заложените в проектобюджета разходи за две от общинските предприятия – Спортни имоти и СУОС, които по решение на ОбС трябва да се слеят, както и за КИЦ, което пък трябва да се закрие. Кметът обясни, че тези решения са атакувани в съда и до произнасято на магистратите не са в сила. Пламен Борисов се обяви против тезата, но тя беше защитена от директора на Двореца на културата Хранимир Генчев.

За издръжка на общинската администрация са предвидени общо  5 202 168 лв.,  в т. ч. трудови разходи – 2. 136 млн лв.  Общинският  съвет  по план ще може да похарчи  222 244 лв.   За образование   парите са 17 890 414 лв., за  здравеопазване  – 1 339 292, за социално  осигуряване и грижи  -  1 635 800 лв .  За почивно дело и  култура  в общинския бюджет  има предвидени   1 834 752 лв.   Средствата за спортна дейност  са общо 145 814 лв.  В перото Икономически дейности и услуги са заложени  7 556 212 лв.  като в това число са близо 4 млн. лв за ремонт и поддръжка на  пътища.  Амбициозната  инвестиционната програма  заради големи инфраструктурни проекти по оперативните програми, които ще излязат през тази година е разчетена на 33 млн. лв.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.