iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Цената на орехите се повиши

Цената на орехите се повиши 10_1414751322

Тази година орехите гонят рекордни цени. Това лята лошото време е ошушкало почти напълно ореховите дървета. Собственици се жалват, че листата са почернели и падали още през август, като че е късна есен. И орехите се окапвали още преди да са узрели.

Седем пъти е по-ниска реколтата на този вид ядки, пресмятат и едри производители от земеделския бранш. Многото влага е попречила още на опрашването на ореховите дървета. Оттам са започнали и проблемите по насажденията. Съвсем регулярно, по-малкото количество и влошеното качество на орехите води и до повишаване на тяхната цена.

Миналата година на едро орехите с черупки са се продавали по около 2-2,50 евро за килограм. Сега поголовно са скочили над 3 евро и дори са подгонили 4 евро за кило. В момента пък почистените орехи - с качествени ядки, удрят цени дори и по 20 лева за килограм, и то на едро. Обявите от продавачи на орехи в интернет са кът, а доколкото ги има, цените им не падат под 16-17 лева. При положение че миналата година цената е била около 8 лева за килограм ядки, рядко 10.

Според производителите и прекупвачите на орехи, ако по пазарите и по големите хранителни вериги има много по-евтини орехи, те или не са качествени, или задължително са вносни.

От бранша подчертават, че ореховите ядки стават все по-търсени у нас, а и за износ. Вдига се и интересът от земеделци към отглеждане на биоорехи. Заради факта, че за тях субсидиите са най-големи - по около 700 евро на хектар. А и пазарът за екологично отгледаните ядки бил добър.

В последно време имало траен интерес от френски фирми. „Когато ги има орехите обаче. Тази година ядките са кът", коментират производители. Те очакват държавна помощ, с която да покрият загубите от дъждовете. Само се надяват задаващата се зима да е мека и догодина да имат повече късмет с реколтата.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

14-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com