iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените на елхите нарастват до пазарите

Цените на елхите нарастват до пазарите 12_1418032150

Коледните елхи се продават тази година от горските стопанства на цени от 3 до 40 лева. На пазарите в София обаче дръвчетата вече се предлагат на тройни цени и стигат до 100 лева.

Отсечените дръвчета се продават от 3 до 12 лв. от държавните горски стопанства. Цената на живите в саксия е от 10 лв. до 30-40 лв., съобщиха от агенцията по горите пред „Труд”. На пазарите обаче най-евтините отсечени елхи са по 15-20 лева, а цените на най-големите стигат до 100 лева.

Земеделското министерство е готово да предостави тази година 100 000 пластинки, които се поставят на коледните елхи след отсичане, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Вчера тя посети разсадник в Самоков. Министърът обаче призова хората да си купуват живи коледни елхи.

„Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета, от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9000 живи елхички”, каза Танева.

През 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общинските територии, докато за 2012 година този брой е едва 14 024, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Това според него показвало, че въвеждането на защитни пластини е ефективно. Тази година пластините ще бъдат жълти и ще се поставят между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото.

На сайта на земеделското министерство и на агенцията по горите в началото на седмицата ще бъдат обявени местата, от които ще могат да се закупуват дръвчета от стопанствата и разсадниците.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.