iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените на имотите тръгнаха нагоре

Цените на имотите тръгнаха нагоре 01_1422433932

Пазарът на имоти излезе от кризата, като цените им отново вървят нагоре. През 2014 г. жилищата са поскъпнали с 1,5%. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Брокери прогнозират, че през настоящата година цените отново ще се покачват като апартаментите в големите градове може да поскъпнат поне с 5%. Така имотите отново се нареждат сред активите, които са подходящи за инвестиции.

Всъщност за последните 10 години се оказва, че жилищата са поскъпнали средно с 38%. Най-голям е скокът на цените в Разград - със 135% за 10 години, Силистра - със 122%, и София-област - със 102%. На пръв поглед средното поскъпване от 38% е една добра доходност. Но инфлацията за същия период е 50,9%. Оказва се, че за период от 10 години цените на имотите са се покачили по-бавно от инфлацията. Причината за това е световната финансова криза, като пазарът на имоти беше един от най-засегнатите от нея.

От края на 2008 г. досега цените на жилищата в страната са се сринали с 35%, сочат данните на НСИ. Това донякъде заличава бързото поскъпване на апартаментите, което наблюдавахме в годините преди кризата.

Например средната цена на един кв. м жилище в София през четвъртото тримесечие на 2004 г. е била близо 1095 лв. До края на 2008 г. апартаментите в столицата поскъпват до 2374 лв. за квадрат. А средната цена за четвъртото тримесечие на 2014 г. вече е малко над 1500 лв.

Това, че сега цените са с 35% по-ниски отколкото преди кризата говори, че пазарът има потенциал за растеж. А с падането на лихвите по депозитите все повече хора се насочват към покупката на жилище. Така през миналата година цените в по-големите градове на страната тръгнаха нагоре и в София се повишиха с 3%, в Пловдив с 2,6%, във Варна с 1,4%, в Бургас с 4,6%, а в Стара Загора с 4,8%.

Но в редица области цените продължават да вървят надолу като през 2014 г. в Кюстендил са паднали с 6,8%, в Перник с 5,7%, във Враца с 4%, а в Габрово с 3%. Това, заедно със случилото се в периода от 2008 г. до 2013 г. показва, че всяка инвестиция носи риск, а пазарът на жилища е много чувствителен към общото състояние на икономиката на страната.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.