iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чакат ни снегове чак до Първа пролет

Чакат ни снегове чак до Първа пролет 03_1425652748

До Първа пролет ни чака сняг, като река Места вече помете дървета и отдели хора от църквата им

Лошо време, минусови температури, дъжд и сняг ни очакват чак до астрономическата първа пролет на 21 март, прогнозират синоптиците.

Обилните валежи от дъжд и сняг, които ни припомниха за зимата, пък ще продължат до понеделник, като ще бъдат придружени с бурен вятър. Най-много валежи ще има в Южна България и в Родопите, а най-дебела снежна покривка ще натрупа в Северозападна България, Софийско и планините. През следващата седмица студът няма да ни напусне и живакът в термометъра ще падне под нулата, а в Западна България ще е и по-студено. Ще бъде предимно облачно, като валежи се очакват отново в средата на седмицата, но те ще бъдат от дъжд, категорични са синоптиците.

След връхлетялата ни повторно зима в Смолян и Кърджали в петък беше обявен червен код за снеговалежи и бурен вятър. Там се очаква снежинките да прехвърчат до 70 л/кв.м, а снежната покривка да достигне до 30 см. Оранжев код за сняг пък беше обявен в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково, където се завихриха и виелици.

Заради снега жълт код беше обявен и в 12 области на Западна и Северна България, където се очаква снеговалежите около 20-30 л/кв. м да продължат. Развихрилата се зима не подмина и Северна и Източна България, където в 10 области също обявиха жълт код. Най-голямо количество валежи в последния ден от седмицата са паднали в Кюстендилско - 21 л кв/м, съобщиха от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Именно там виелицата съборила дърво, което затворило пътя за село Богослово, а 33 села в района останаха на тъмно и студено. „Ток няма и в курорта Паничище в Сапарева баня, а в Треклянска община без електрозахранване са почти всички села”, допълниха от ЧЕЗ.

Валежите в голяма част от страната ще продължат, и то с пълна сила. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, а максималните от 0 до 3.
От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупредиха, че след изсипалите се дъждове почти всички водоеми в страната са на прага да прелеят, а най-застрашени са реките Тимок, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Марица, Тунджа, Места, Струма, Янтра и много други.

„Нивото на река Дунав се е повишило с 12 см при Свищов, като е достигнало 462 см”, съобщиха от хидрометеорологичната станция. В Пловдив река Марица пък преминава предупредителния жълт праг и става опасна. Същата е съдбата и на река Съзиклийка, която се очаква на 9 март да прелее, а река Места вече скъса мост в разложкото село Елешница.

Жителите му не могат да преминат на отсрещния бряг на реката, където е вилната зона на селото, както и ценният за местните параклис „Св. Варвара“, съобщи БНТ. Според очевидци водата била толкова буйна, че завличала дърветата по пътя си. „Едно дърво се закачи за моста. Нещо го повдигна и го скъса“, разказа Никола Фръндев, който видял мощта на водата с очите си.

„Има алтернативен мост, който е по долната част на течението, но е много далече и няма как да се стигне дотам, тъй като трябва да се минава през кал”, каза кметът на Елешница Сашо Мицин. По думите му изграждането на поваления мост ще започне най-рано в началото на лятото, когато нивото на реката спадне достатъчно, за да може работниците да преминават спокойно и да работят.

Освен реките опасност представляват и язовирите, чиито нива са на прага на допустимото. „От петте язовира в община Аксаково язовир „Ботево” вече е опасен”, каза кметът на общината и допълни, че язовир „Засмяно” също е на път да застраши хората заради буйната растителност около него.

Свлачище обърна теснолинейка

Теснолинейката Добринище-Септември дерайлира край спирка Цепина, след като изпопадали по релсите камъни й запречиха пътя.

Около 11.50 часа влакът, който се движи от Добринище за Септември се намирал между Долене и Варвара, но малко преди да стигне спирка Цепина, излязъл от релсите, защото върху тях имало купища камъни, които се оказали непреодолимо препятствие за композицията.

За щастие няма пострадали сред 12-те пътници във влака, нито сред служителите на БДЖ. След инцидента хората веднага били изведени от вагоните и закарани с леки коли до гара Септември, а движението в това направление спряно и заместено с автобуси, които да превозват хората.

Метър преспи парализираха Босна и Херцеговина

Изненадващата зима, която връхлетя България, скова и Балканите. В Босна и Херцеговина е обявено бедствено положение заради снега, който не спря да вали цели 24 часа и на места образува снежна покривка от 1 метър. Пътищата са затворени, а полицията призовава хората да не излизат с колите си.

Макар множество снегопочистващи машини да са впрегнати да чистят, те не успяват да смогнат и пътищата са трудно проходими, а според синоптиците снегът няма да спре поне до събота. Освен пътищата снегът покоси и много райони, като ги остави без ток.

Зимата засегна и Италия, където скоростта на вятъра на места стига до 150 километра в час, съобщава Нова телевизия, а дъждът остави без ток 80 000 души.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.