iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частен ВЕЦ източва язовир

Частен ВЕЦ източва язовир 06_1466918382

Частен ВЕЦ източва язовир „Пчелина“ и нивото му падна с повече от 2 метра. Това съобщават жители от намиращото се наблизо с. Ковачевци, което е на 25 км югозападно от гр. Перник.Според сигнала им, освен че точно в началото на лятото е престъпление водата умишлено да се източва, силно застрашен от действията на частниците е и хайверът на обитаващите го шаран, лин, бял амур, толстолоб, каракуда, клен, червеноперка, бабушка и уклей.По покрайнините на язовира вече се виждат мъртви риби, твърдят жителите на Ковачевци. Те искат да се отнеме разрешителното на ВЕЦ-а за произвеждане на електричество от язовира и заплашват с протест.ВЕЦ „Пчелина“ е собственост на фирмата на Айнур Гошелков, съпруг на бивша зам. министърка и депутат в 40-то НС, шурея му Хайри Кулов и столичната бизнес дама Камелия Цоклинова. Най-дълбоко за капитала на фирмата - с цели 6 лв., се е бръкнала Цоклинова, а депутатската рода държи дялове за по 3 лв.

Действително има вече осезаем спад в нивото, на 21 юни беше пикът, който оголи брега с 1,5 м, призна кметът на Ковачевци Васил Станимиров. Според него ВЕЦ-ът работи интензивно от близо 2 месеца, но досега имало по-голям приток на двете основни реки, които се вливат в язовира - Струма и Светля, затова не се усещало намаляване на водата.

Според МОСВ на ВЕЦ "Пчелина" се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. След източването за юни в язовира останали 34,2 млн. кубика, което е малко над „мъртвия“ му обем. Лека компенсация дошла от дъждовете, които са основен източник на вода за съоръжението, но въпреки това водата е силно намаляла. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.