iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честват годишнина на читалище „Напредък 1895“ в Радомир

Честват годишнина на читалище „Напредък 1895“ в Радомир 02_1424073118

Читалището „Напредък 1895“ в Радомир навърши 120 години от основаването си на 15 февруари. Инициативният комитет, който отговаря за отбелязване на тържествата, подготвя общо 8 събития, които да зарадват жителите и гостите на града, който е част от 37-те най-значими български града.

Кметът на община Радомир Пламен Алексиев, който е и председател на Инициативния комитет по честванията на годишнината, призова жителите и всеки, който има частица от града в сърцето си, да се включи в проявите за юбилея и така заедно да покажат, че пазят традициите.

Честванията по повод 120-годишнината на читалището ще се състоят през октомври и ще включват различни изложби, арт ателиета, театрални постановки, музикални програми, ученическия литературен конкурс „Мария Смилова“ и други. От Общината подготвят и направата на фотоалбум-хроника, в който всеки може да проследи славната история на читалището, което съхранява ценни книжни находки.

През лятото предстои ремонт на сградата, за да бъде готова за предстоящите тържества.

Предстои провеждането на Кръгла маса, посветена на бъдещето на читалищата, които рядко биват бенефициенти по ОП, обяви секретарят културния център Нели Петкова.
Народното читалище в важно културно средище в Радомир, защото съхранява не само ценни литературни находки, но и дава възможност на жителите на града да вземат участие в много интересни и креативни инициативи. В него свои творби са чели Иван Вазов, Антон Страшимиров, Николай Хайтов, Валери Петров. Там е свирил бащата на голямата актриса Невена Коканова Анани Коканов.

Председателят на читалището д-р Петър Дойчев припомни, че библиотеката на културното средище, която има 57 000 тома, е посещавана от 6000 читатели годишно. 120 са новите книги, попълнили фонда през миналата година. В читалището е съхранена и традицията да се организира месечен литературен салон за популяризиране на българската литература. От безплатни курсове за компютърна грамотност могат да се възползват радомирците над 50-годишна възраст. Към читалището има музикална школа, както и курсове по английски език. През миналата година читалищните състави са имали 27 изяви в страната и шест международни участия.

По повод годишнината на пресконференция се изказа и известният български журналист и пътешественик Симеон Идакиев, който е родом от Радомир.

Моето желание да тръгна на път дойде от книгите на това читалище, сподели той и разказа, че в местната библиотеката за първи път се срещнал с инките, маите и мечтаел да види технтие страни с очите си.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.