iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Данните за произхода на месото вече са задължителни

Данните за произхода на месото вече са задължителни 04_1427883582

От днес данните за произхода на месото стават задължителни.
Продуктите със стари етикети обаче ще се продават до изчерпване на количествата.

Информацията за произхода на пилешкото, свинското, овчето и козето месо от днес става задължителна за посочване върху етикетите. Досега изискване да се указва родината на месото имаше само за говеждото и телешкото. Новите правила за месните продукти влизат в сила от 1 април според еврорегламента за етикетиране на храните, който бе въведен у нас на 13 декември м.г.

Регламентът важи само за разфасованото и опаковано месо - прясно, охладено или замразено, но не и за обработеното (например пържола в ресторант). Занапред, ако си купуваме какво да е месо от магазина, на етикета му задължително трябва да е посочено от коя държава произхожда, като според възрастта на животното може да се наложи да се опишат и всички държави, в които е пребивавало.

Етикетите вече трябва да съобщават още процентното съдържание на мазнини и съотношението между месен протеин и колаген (при етикетирането на мляно месо). Трябва да е ясно дали в продукта е добавен протеин от друго месо, има ли повече от 5% съдържание на вода, коя е датата на замразяването му, дали е било размразявано, дали обвивката му е ядлива (ако става дума за колбаси) и др. От еврорегламента следва и че ако си поръчаме например кебапче или кюфте в заведение за хранене, при желание от наша страна собственикът трябва да ни информира от какво животно е месото, което ядем, и къде е било отгледано и заклано то.

"Не е нужно в менюто да е написано откъде е месото, което консумираме, достатъчно е ресторантьорът просто да има информация за това и да я предоставя при поискване", уточниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Оттам коментираха, че няма да правят специални проверки дали се спазва изискването за обозначаване на произхода на 4-те вида месо, тъй като инспекции на всички храни се правят постоянно. При проверките в заведенията за хранене изрично ще се проверява документацията на месата.

ПРАВИЛА

"Новите правила важат за опакованото след 1 април т.г. месо, така че известно време и стари етикети ще съжителстват с новите до изчерпване на количествата", обясниха от БАБХ. Новите правила задължиха бизнеса да посочва на видно място коя от храните в менюто може да предизвика алергия. Такива може да са млякото, соята, пшеницата, сусамовото семе, яйцата и др. Преди време от БАХБ отчетоха, че все още това изискване не се спазва. По-големите ресторанти вече са направили специални притурки в менютата си за алергените, но по-малките масово не са чували за еврорегламента.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.