iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца на роми от Перник изкарват по 1000 лв. на месец от просене в София

Деца на роми от Перник изкарват по 1000 лв. на месец от просене в София 07_1406533882

Данни на Столичната община показват, че над 400 деца просят по улиците на София. От началото на 2010 година, към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”. Той продължава и до днес. В рамките на проекта само от началото на годината от просия са спасени 36 деца.

От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят. Интересен бил фактът, че само малка част били от ромски семейства. Повечето били българчета.„Споделиха, че са изкарвали над 1000 лева месечно от просия. Парите прибирали техните родители. Децата се радвали просто че не са гладни. Близките им обаче не прекалявали с лакомствата, за да не напълнеят прекалено и да не будят съжаление”, разясниха още социалните. Заради тези нарушения от полицията са съставили само от началото на годината 27 предупредителни протокола на родители чиито деца са намерени просещи на улицата. При трикратно издаване на такива протоколи се сезира прокуратурата, която може да определи по-тежки санкции за тези родители. Специализираните екипи към общината, които денонощно обхождат столицата, са установили, че най-голямо струпване на просещи деца има в районите „Средец”, „Лозенец” и „Триадица”, както и по големите кръстовища в центъра.

"Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента се отстраняват и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията", заяви ръководителят на дирекция „Социални дейности” в Столичната община Минка Владимирова. В София идвали групи от Стамболийски, Перник и Монтана специално за да просят, сред тях имало и деца. Социалните дори установили цяло семейство, което успяло да си наеме апартамент в столицата, в който да спи нощем, а през деня да работи. Едно такова семейство спокойно си докарвало до 2 хил. лева на месец от просия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.