iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца от 11 ОДЗ „Знаме на мира” поздравиха акушерките вчера

Деца от 11 ОДЗ „Знаме на мира” поздравиха акушерките вчера 01_1453480053

Деца от група „Пчелица” при 11 ОДЗ „Знаме на мира” в Перник отправиха мил поздрав към акушер-гинеколога д-р Ахинора Галева и нейни колеги за Деня на родилната помощ вчера, известен ни от миналото като Бабинден. Събитието се проведе по инициатива на читалище „Искра 1960” и на детското заведение, което отбелязва народния празник традиционно всяка година.

Малчуганите пяха народни песни на граовски диалект под съпровод на гъдулка и поздравиха гостите с пъстро хорце. Програмата бе подготвена под ръководството на музикалния педагог Росица Андреева.

Децата видяха как д-р Галева ритуално изми ръцете си със сапун, какъвто е обичаят, а тя им разказа, че при идването на нов живот чистотата и хигиената трябва да бъдат винаги на ниво. Някога бабите-акушерки са наричали всичко да върви по вода, а хлъзгайки сапуна от ръцете си, са пожелавали на родилката раждането да бъде леко и безпроблемно.

И децата, и педагозите, и представителите на читалище „Искра” и им засвидетелстваха заслужена почит към лекарите и акушерките затова, че с тяхна помощ идва най-великото чудо в този свят – раждането на нов живот. Това е и призвание, и символ на милосърдие и доброта. Да работят винаги с много любов и весотдайност им пожелаха малчуганите.

Както си му е редът, всички си отчупиха от голяма пита с мед, за да бъде сладък животът на всички.

Накрая, под възхитените погледи и ахканията на децата, д-р Галева подари на група „Пчелица” занимателни играчки и ги почерпи с лакомства.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.