iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца са се натровили от храна

Деца са се натровили от храна 11_1478875385

Две дузини деца на възраст от 5 до 11 години са били откарани по спешност в сливенската МБАЛ „Д-р Иван Стамболски“, като линейките започнали да пристигат към 16,30 часа в четвъртък. Малките пациенти са хоспитализирани в инфекциозното отделение с диагноза хранително натравяне.

16 от натровените са от три групи в целодневната детска градина „Слънчев ден“, всички те са консумирали кисело мляко , доставено от сливенска фирма – производител, уточни кметът на град Шивачево Петко Петков. По думите му доставчикът бил избран от местната потребителна кооперация, която имала грижата за кетъринга.Заедно с тях е имало още 4 деца, които обаче били само прегледани и освободени да се върнат по домовете си.

4 пациенти на по 10-11 години са от СОУ „Неофит Рилски“ в град Твърдица, тепърва ще се установява каква точно е причината при тях за натравянето, по думите на кмета на общината Атанас Атанасов.

Извозването с линейки е продължило до към 20,00 часа, през цялото време с малките е била директорката на ЦДГ „Слънчев ден“ Йорданка Кирова.Тя отказа какъвто и да е бил коментар поради заетостта си „да дава писмени обяснения“ .

Предприети били всички необходими мерки за изясняване на ситуацията, на място са били изпратени екипи от БАБХ и РЗИ – Сливен. Според директора на здравната инспекция , д-р Петя Балулова – взети са натривки от кухнята в Шивачево, проби от храната и от служителите.

Най-рано резултатите ще станат известни в понеделник или вторник. На този етап тя не се антажира с възможността натравянето да е от киселото мляко.

„На място сме в град Твърдица, тепърва ще започваме действията си, нека не избързваме с резултатите...“, лаконично коментира и д-р Николай Боскович, който в петък преди обяд ръководеше съвместния екип.

По разпореждане на РЗИ детската градина в Шивачево е затворена за извършването на крайна дезинфекция, тя ще отвори врати най-рано в понеделник. До тогава над 100 хлапета ще останат по домовете си.

В болницата , пак с хранително отравяне имо и още едно дете от Сливен, неговият случай обаче нямал общо с казуса от община Твърдица, просто приемането му съвпаднало по време.

От МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ уточняват, че състоянието на малките пацеиенти е стабилно, нямало опасност за живота им.

Това не е първи случай за хранително натравяне в региона, припомнят местните.

От 10 до 13 януари 2014 година през държавната болница преминаха 119 малчугани на възраст от 5 до 15 години след консумация на пилешка супа. От взетите тогава проби станало ясно, че са намерени бактерии от типа „стафилококус ауреус“.

Пострадалите са били от различни учебни заведения, включително и от община Котел.

В продължение на няколко дни тогава учениците бяха хранени само със сухи сандвичи.Тогава стана ясно, че една и съща сливенска фирма е спечелила обществената поръчка за доставка на храни за 21 учебни заведения в Сливен, Котел и Твърдица.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.