iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Децата от центровете в Дрен няма да посещават Кладнишкия манастир по проект

Децата от центровете в Дрен няма да посещават Кладнишкия манастир по проект 02_1455633232

Йеромонах Рафаил, който е игумен на Кладнишкия манастир обяви отказа на Община Радомир да бъде осъществен спечелен проект, за който е осигурено финансиране, между Кладнишкия манастир и Център за настаняване от семеен тип 1 и Център за настаняване от семеен тип 2 в село Дрен, община Радомир.

Проектът включва посещение на манастира веднъж месечно, изработване на подаръци от плат за Възкресение, посещение на близка хижа, окопаване на градина, преразказване на откъси от книга. Подобен проект вече е бил реализиран, когато начело е била Даниела Цветанова, напуснала работа в края на 2015 година. Настоящата директорка Златка Въжарска обаче e дала становище на община Радомир, че децата не могат да участват в подобен проект поради ангажираността им. Тя отказа да коментира случая с мотива, че в края на месеца предстои конкурс за избор на нов директор и в момента тя е временно изпълняваща длъжността.

Първолета Александрова, специалист „Социални грижи“ в община Радомир, спомена, че докато Центърът за деца е бил дом, част от децата са били кръстени в манастира. От манастира са предложили там да се провеждат срещи между децата и биологичните им родители, но това е част от услугата, която Центърът предлага, и Общината не смята, че би било редно да се провеждат там, преди да се произнесе отдел „Закрила на детето“.

Възпитателят Стоян Георгиев сподели, че децата са ангажирани с училище от 8.00 до 13.00 ч. Следобедните занимания в училище са до 16.30, а веднъж седмично има и танци, както и уроци по музика. Единствената възможност е през почивните дни. Но децата масово предпочитат уроци по грънчарство в София и кино.

Нещата се промениха различно, откакто бяхме дом и откакто сме Център за настаняване от семеен тип. Дори биологичният родител, ако дойде, нямаме право да пуснем детето – само за половин час и в наше присъствие. Нещата са съвсем други.

Решението за отказ от проекта е изцяло в правомощията на ЦНСТ, обясниха от Общината.

За предаването „Преди всички“ Йеромонах Рафаил уточни, че е работил именно с центровете от семеен тип, така че фактическа промяна в обстановката няма.

Кръстени са всички деца и са приели свето причастие, освен две, за които няма родителско разрешение. Това не просто е станало с разрешение на родителите, а в по-голямата част и с присъствие на родителите.

Духовникът, който е бивш социален работник с опит в други домове, е категоричен, че средата на манастира влияе положително върху прекъснатата връзка между децата и родителите. Родителите също се нуждаят от помощ, допълни той и уточни, че не знае за промени в нормативната база, които забраняват срещи на деца и родители извън центровете:

Мисля, че това са просто опити да бъде намерено извинение и то да бъде облечено в някаква логична форма, но тя навсякъде се пропуква.

Целта на проекта е да разтоварва от ежедневието, злободневието, всичко негативно в средата.

Бившият областен управител на Перник и настоящ депутат Ирена Соколова изтъкна, че решението е въпрос на добра воля от страна на директора и социалните работници, защото децата имат нужда да могат да се срещнат със своята вяра и изконни ценности.

Дори не е въпрос на законово решение, а на това директорът да има своето усещане, своята преценка, че това е добре, че е правилно за децата и за него. Тук ни трябва друго решение, защото се институционализира морално-етичен казус.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.