iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Децата с над 50% увреждания са над 25 000

Децата с над 50% увреждания са над 25 000 04_1459947294

25 600 са децата с над 50% с увреждания. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на блиц-контрол в парламента.

Родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на протест в София пред Народното събрание от 11:00 ч днес. Майките настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и за месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.Във връзка с протеста Ивайло Калфин обясни, че никога не отказва срещи с всички, които поискат такива.

„Проблемът е много тежък за родителите на деца с увреждания. Държавата отделя ресурс, който е далеч от този необходим за живот", коментира Калфин.

Министърът на труда и социалната политика подчерта, че плащанията насочени към родителите на деца с увреждания са различни. „Родителите на деца с над 90% увреждания се осигуряват от държавата пенсионно и здравно. 15 600 са хората, които са обслужвани от лични асистенти в страната, като в тях са включени и възрастните хора, които ползват личен асистент за сумата от 150 млн”, обясни още той.

Ивайло Калфин допълни, че не се правят бюджетни прогнози, които да вървят до 2020 година.

Майките на деца с увреждания настояват и за спешно създаване на подробен електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, който да е достъпен чрез интернет и при спазване на Закона за защита на личните данни.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.