iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ден на национален траур

Траур

8 февруари е обявен за ден на национален траур заради трагичната гибел на български граждани при наводнението в хасковското село Бисер.

През целия ден националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. Планираните тържества се отменят, а при невъзможност те следва да започнат с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

Скъсана стена на язовир „Иваново" потопи в понеделник сутринта харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. По последни данни осем души са загинали, а двама се издирват.

В харманлийското село Бисер загиналите са четирима: Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Стоянов. Имената на двамата съпрузи, които намериха смъртта си край с. Бориславци са Георги и Недялка Бойчеви.

Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите.

Ден на национален траур в съвременната българска история се обявява от правителството заради големи човешки трагедии и в памет на жертвите от тях. Това е 15-ият ден на траур, обявен от правителството а страната, след 1990 г.

- 16 юни 2011 г. - в памет на 8 загинали при тежката катастрофа на магистрала "Тракия" , при която автобус с 31 пътници се удари в мантинелата и запали близо до разклона за Карлово.

- 7 септември 2009 г. - в памет на загиналите 15 българи с кораба "Илинден" в Охридското езеро.

- 28 май 2009 г. – в памет на загиналите 18 души, пометени от стар автобус „Чавдар” в местността Бакаджика, край Ямбол, навръх Спасовден. Загиват 16 души, по-късно в болницата умират още двама.

- 5 март 2008 г. - в памет на 9 загинали в изгорелите кушет и спален вагон във влака София - Кардам на 28 февруари 2008 г. малко преди полунощ. Община Шумен обяви траур на 4 март, а община Добрич също на 5 март.

- 10 декември 2006 г. - в памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла на 7 декември. На 9 декември община Бяла обяви 5-дневен траур в памет на жертвите - всички от града.

- 8 април 2004 г. - в памет на 12 загинали деца от Свищов при падане на автобус в река Лим (Черна гора) на 4 април с.г. Траур в памет на българските жертви обявяват българските градове Свищов и Смолян (откъдето са шофьорът и фирмата собственик на автобуса), и съседните на мястото на катастрофата градове - Биело поле (Черна гора) и Приеполе (Сърбия).

- 30 декември 2003 г. - в памет на 5 загинали в Кербала (Ирак) военни от българския омиротворителен контингент при нападението на лагера с кола-бомба на 27 декември с.г.

- 23 декември 2001 г. - в памет на загиналите на 21 декември с.г. 7 деца вследствие от смачкване и задушаване от тълпата в дискотека „Индиго“ (София).

- 13 септември 2001 г. - в памет на жертвите от терористичните атентати на 11 септември с.г. в САЩ. Траурен ден по същия повод е обявен в повечето страни на света.

- 2 септември 1997 г. - в памет на загиналите 11 миньори вследствие от експолозията на 1 септември с.г. в мини Бобов дол.

- 15 август 1995 г. - в памет на 14 загинали войници от Транспортните войски при катастрофа на околовръстното шосе на София на 11 август с.г. между камиона, в който пътуват, и трактор.

- 25 декември 1990 г. - в памет на удавените 10 военнослужащи в река Върбица (край Момчилград) по време на учение.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.