iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите разшириха кръга на фирмите, които ще бъдат вкарвани в черния списък за финансиране на тероризма

Депутатите разшириха кръга на фирмите, които ще бъдат вкарвани в черния списък за финансиране на тероризма 02_1456472789

Депутатите разшириха опасно кръга на хората и фирмите, които ще бъдат вкарвани в черния списък за финансиране на тероризма, като правителството предлага в него да се включват имена дори само по подозрение и върху тях да се стоварва цялата репресия на държавата, без да има доказано престъпление.

Въпросният списък се съставя и изменя от МС по предложение на вътрешния и външния министър, шефа на ДАНС и главния прокурор. Той е публичен от 2004 г. Мерките срещу попадналите в него включват блокиране на притежаваните от тях пари, финансови активи и имущество, освен минимума, защитен от принудително изпълнение, както и забрана да им се предоставят икономически ресурси и да им се дава достъп до финансови услуги.

Предложените от правителството законодателни промени, одобрени на първо четене вчера, предвиждат в списъка да влизат и "лица, за които има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансиране на тероризъм", без да е изрично уточнено какво точно означава "достатъчно данни". Сега законът позволява финансови рестрикции само срещу хора, фирми, групи и организации, посочени от Съвета за сигурност на ООН, обвиняеми за тероризъм, и имена, посочени от компетентните органи на ЕС или друга държава. Както и лицата, срещу които има образувано наказателно производство за тероризъм, подбуждането, подготовката и финансирането на терористични актове, набирането и обучаването на терористи и др. Решението на правителството за вкарване в списъка може да се обжалва, но обжалването не спира изпълнението на мерките.

Поправката е прословутият "антитерористичен закон", за който премиерът Бойко Борисов от месеци говори, че му е приоритетен.

------МЪЛЧАНИЕ

Нито един депутат от мнозинството не се нагърби със защитата на правителствения проект. В мотивите към него няма аргументи за поправката. Изтъква се единствено, че целта на промените е да се отстранят несъответствия в законодателството срещу финансирането на тероризма спрямо международните стандарти, приети от Съвета на Европа.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.