iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Детската градина в Тева ще се довърши с пари за земетресението

Детската градина в Тева ще се довърши с пари за земетресението сн. gradski.org

Вчера на заседание на общинските съветници се взе решение 100 хиляди лева от парите, постъпили в дарителската сметка за пострадалите от земетресенията в Перник, да бъдат използвани за довършване на новоизграждащата се детска градина в кв. “Тева“.

Предложението е на кмета Росица Янакиева. Средствата са от открита от община Перник сметка за дарения, в която постъпиха около 170 хиляди лева. Тяхното разпределение става само по решение на общинските съветници. 28 хиляди вече бяха  насочени към ремонт на етаж от сградата на Кметство в град Батановци. Там вече е са настанени групите от местната детска градина, чиято сграда беше съборена и се изгражда нова.

В кв. Тева се строи Общностен център и детска градина след защитен проект „Във фокус – семейството” пред Министерството на труда и социалната политика. Проектът се финансира в рамките на осигурения заем от Световната банка в размер на 40 милиона евро за национална програма  „Социално включване”. По силата на споразумението с МТСП община Перник получава безвъзмездно 963 890 лв.  и трябва да осигури още 508 хил. лв собствено съфинансиране. В първия етап от проекта трябва да се завърши Общностния център, който се финансира на 100% от МТСП. Детската градина е оставена за втория етап и в момента тя е готова до груб строеж.

Насочването на средства за довършването й от даренията се налага, защото Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отказа да отпусне поисканите 250 хиляди за довършването. Мотив на общината да иска тези средства беше , че след приключването на новата сграда на детска градина в Тева, там ще се освободят 11 апартамента и в тях ще може да се настанят 11 семейства, останали без подслон след земетресенията.   Принципно, без довършването на детската градина, не би могло да се ползва и Общностния център.

Съветниците дадоха съгласие довършването на детската градина да се възложи на фирма „Димел”, която е спечелила процедурата и изгражда целия детски комплекс в Тева. Гласуваните 100 хиляди лева са недостатъчни за пълното й завършване, затова и не е ясно кога ще бъдат освободени апартаментите.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.