iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Длъжници ще могат да обжалват запор на сметката в срок от 7 дни

Длъжници ще могат да обжалват запор на сметката в срок от 7 дни 06_1435668419

Длъжници, чиято банкова сметка, в която постъпва заплата или пенсията им, е била блокирана, ще могат да обжалват запора до 7 дни. Такова решение взе ВКС след две години и половина обсъждане на проблема.

Сега за решението на казуси с пресрочено погасяване на задължения няма фиксиран срок и понякога това може да отнеме месеци.

Масово възбраната на банкови сметки става след като за събирането им дълговете са пренасочени към частен съдебен изпълнител. Блокирането на сметката, в която постъпват единствените доходи на длъжника е възможно заради банковата тайна. Реално частните съдебни изпълнители не знаят какъв е вида и размера на постъпленията в сметката на длъжника.

Право на едноседмично обжалване ще имат и некоректните платци, които получават пари от роднини в чужбина. Независимо какъв е източникът на дохода, защитената от закона част е еднаква за всички длъжници - минимална работна заплата, посочва се в решението на съдиите. Когато имот или кола на длъжник е обявена за публична продан, съдия-изпълнителят ще трябва да информира всички кредитори, в полза на които е допуснат запор. Кредиторите ще трябва да са информирани и когато по банковата сметка на длъжника постъпват пари.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com