iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес празникът в Перник започва в 11.30 часа

Днес празникът в Перник започва в 11.30 часа 09_1442903528

Днес се отбелязва 107-годишнината от обявяването на суверенитета на българската държава, като в Перник честването започва в 11.30 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки.

След това всички присъстващи ще се отправят заедно към Двореца на културата, пред който тържествено ще бъде издигнат националният флаг. Празничен концерт от ансамбъл “Граовска младост” ще весели перничани.
След Освобождението на България през 1878 г. и след Съединението на княжество България с Източна Румелия, официалният статут на нашата страна е “васална на Османската империя”. Това спъва развитието на България в много аспекти, включително и на международно равнище.В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване – Решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат.

Получават се известни противоречия относно Австро-Унгария и България, които за момент възпират князът да направи решителната крачка и да обяви независимостта Но “Рубикон е преминат” и на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Един символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Русия опрощава дълга на Османската империя. “Високата порта” от своя страна се отказва от исканото обезщетение от България и на 6 април 1909 г. Великите сили признават България за независима държава.
917
Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.