iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес Росица Янакиева щеше да има рожден ден

Днес Росица Янакиева щеше да има рожден ден 07_1436250702

Днес бившият кмет на Перник и заместник-председател на 43-то Народно събрание на Република България Росица Янакиева щеше да навърши 61 години. Тя беше една знакова фигура за Перник и за страната ни. Да си спомним за нея.

Росица Янакиева реализира не един и два проекта за доброто на перничани. Тя беше борбена и упорита, не се страхуваше да поеме риска върху женските си плещи.

От седмици вече работят обновените фонтани пред сградата на община Перник, които са радост и удоволствие за перничани. Обновена и архитектурно издържана е инфраструктурата в пространството около тях. Това е само част от мащабния проект за реновиране на централната част на града „Зелена и достъпна градска среда”, започнат през мандата на кмета Росица Янакиева.

Тя бе жестоко и неоснователно критикувана от всички политически партии при стартирането му. Умопомрачителни и не до там цензурирани изявления прехвърчаха по неин адрес по местна медия. Сантиментът по-старите мраморни плочи, извадени от площада, бе обект на сериозни нападки към нея.

Парадоксално, но същите тези хора не спираха да протестират в студените зимни дни , че гладката повърхност на гранита е причина за много травми и инциденти с лоши последствия за тях.

За радост обаче след окончателното завършване на градинките под ЖП гара Перник и пред ОУ „Св. Иван Рилски”, пространството между Общината и Минната дирекция и обновената улица „Търговска” виждаме множество майки с деца, възрастни хора и младежи да почиват и да се забавляват през свободното си време. Факт са още ремонтираните пешеходните зони на улиците”Кракра”, „П. Каравелов”,”Миньор” – около реката и Младежкия дом.

Доказателство и резултат на упоритата и последователна работа през годините на градоначалника Росица Янакиева са новите сгради на четири детски градини, обновените и укрепени корпуси на голяма част от училищата, Детския комплекс и младежките домове.

В рамките на нейния мандат бяха отворени и функционират пълноценно нови социални услуги за деца и възрастни, за хора с увреждания, за деца в риск. Жителите на Перник се радват още на нови детски и спортни площадки, фитнес на открито, както и на обновените спортни зали „Кракра”, „Дружба”, „М. Дойчев” и „Миньор”.

До месеци се очаква ремонтните дейности по площад „Кракра” да бъдат завършени, ще бъдат завършени и много други обекти стартирали по времето на нейното управление – Депото за битови отпадъци, проекта за ремонта на Двореца на културата, велоалеята, пространството около Градския парк и още много други обекти……

Росица Янакиева ще остане в новата история на Перник като една от най- светлите личности, символ на промяната с иновативен подход и мислене. Ще остане като смел, отговорен и съзиждащ градоначалник, който обичаше безкрайно Перник и перничани.

Призивът ни към гражданите на Перник е да отдадат заслужена почит и уважение към бившия ни градоначалник Роси Янакиева и в нейна памет да продължим да съграждаме, както тя го правеше през годините, за да завещаем на децата и внуците си един обновен град, пулсиращ в ритъма на съвремието.

ПП АБВ – Перник

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.