iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Домоуправител става професия

Блокове в Перник

Въвежда се нова професия - домоуправител. Физически или юридически лица, които не са собственици на имоти в дадена сграда, ще могат да поемат функциите на икономи на блокове и отделни входове. Предложението на депутата от „Атака” Николай Пехливанов беше одобрено днес от Народното събрание при първото четене на промените в Закона за етажната собственост. Професионалните домоуправители ще извършват по занятие управление на недвижими имоти и ще бъдат вписани в регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените.

Наличието на професионални управители ще повиши качеството на управление и поддържане на сградите като цяло и ще елиминира възможността за възникване на междусъседски конфликти, коментира Пехливанов. Подобна практика съществува в почти всички европейски държави, които постепенно са преминали от доброволен принцип на управление на етажната собственост, какъвто съществува в България, към професионално управление.  

Предложението на депутата е професионалните домоуправители да бъдат вписани в публичен регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от който всеки да може да черпи информация за физическите лица и фирми, които имат право да извършват тази дейност. Наличието на регистър ще бъде и гаранция за собствениците, които решат да наемат такива лица, посочи Пехливанов. Впоследствие регионалното министерство ще определи минималните критерии за заемането на подобна длъжност.

Друго предложение, одобрено на първо четене, е за въвеждането на функцията на временен управител за новопостроените сгради. Целта е да се преодолее административния вакуум в управлението им, който възниква от тяхното въвеждане в експлоатация до избора на управител от общото събрание.

Сдруженията на етажната собственост ще се създават само за участие в ползването на европейските фондове за саниране, одобриха още народните представители. Те няма да могат да се „ползват” от комуналните дружества, които да се обръщат към тях за плащане на общи и непокрити сметки за вода, парно и други услуги.  Това е изключително важно, тъй като спъва ефективното създаване на сдружения, коментира Николай Пехливанов.

Други промени в закона касаят санкциите за неизпълнение на ангажиментите на домоуправителите и етажните собствености. Николай Пехливанов предлага наказания да не се налагат до 30.09.2011 г. и времето да бъде използвано за насърчаване на самоинициативността на гражданите.

На първо четене народните представители одобриха и проекта за изменение и допълнение на Закона за изменение на етажната собственост, внесен от Министерски съвет.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.